Invitatie la Biblioteca privata de weekend Serbesti

Mama Doinei prezentand Muzeul
Mama Doinei prezentand Muzeul

Cine afirmă că nimic pe lumea aceasta nu se face doar din pasiune, fără câștig material, se înșeală. Cine afirmă că sentimentul înrădăcinării și a dragostei față de locurile natale și valorile tradiționale a dispărut în vâltoarea migrației și globalizării, se înșeală. Doina Stratton – Andrieș și familia ei sunt dovada vie că mai există încă OAMENI care se dăruiesc celor din jur necondiționat și dezinteresat. Biblioteca de weekend din Șerbești este colțul de rai care strigă din toate cărțile, florile, copacii, fructele, sufletele satului că SE POATE, acolo unde este voință și dăruire.

La un capăt de uliță, în spatele bisericii din sat, se deschid oricărui călător avid de liniște și simplitate porțile vechi ale casei care adăpostește modest, dar cu sfințenie, un colț de tradiție și memorie locală. La intrare te primesc mereu cu un zâmbet larg și cald Doina, Mike, Ona și Dani. Sunt familia Sttraton – Andrieș din satul Șerbești, comuna Vidra, aparent o familie ca oricare alta, dar care din 2008 a muncit cu sârg, pe banii proprii, pentru a îndeplini o ultimă dorință a unchiului Doinei, publicistul Simion Ghinea. Dorința este astăzi vizibilă și palpabilă și chiar mai mult. A devenit centrul spiritual al satului unde, cu mic cu mare, se adună copii, părinți și bunici din partea locului să se bucure de atenția și dragostea cu care Doina și familia ei îi înconjoară.

Biblioteca de weekend este rezultatul eforturilor Doinei, a soțului Mike și a celor doi copii, Ona și Dani. Este un proiect unic în judeţul Vrancea, o formulă complexă şi originală, bibliotecă – muzeul satului – casă memorială, şi reprezintă un omagiu adus publicistului Simion Ghinea, unchiul Doinei.

Încet încet biblioteca adevenit loc de educaţie non-formală, dar şi loc de socializare şi recreere, pentru copiii cu posibilităţi reduse din sat cât şi pentru adulţi. Recunoscând munca familiei Stratton și beneficiile pentru întreaga comunitate, oamenii din sat i s-au alăturat și cu timpul, și alții, din alte părți ale județului. De la deschiderea bibliotecii până în prezent numeroase persoane – rude, prieteni, cunoştinţe sau persoane străine care au agreat această idee – au donat cărţi, obiecte pentru muzeu şi bibliotecă, iar unii au devenit ei înşişi voluntari.

Țin să le mulțumesc din suflet tuturor care ne-au susținut! Nu am reușit niciodată să fac acest lucru în public, dar vreau ca toți să știe că fără ei nu reușeam și că îi prețuim pentru tot ajutorul lor. Acestea sunt cuvintele Doinei de ieri, de la întâlnirea pe care am avut-o în cadrul duplexului de activități educative non-formale ce are ca scop promovarea valorilor tradiţionale locale prin inițiative publice și private.

La prezentarea Doinei au dat curs invitației noastre aproape 40 de persoane, tineri și adulți, de la instituții publice, Ong-uri și mass-media. Țin să îi enumăr pentru că dorim să le mulțumim atât pentru interes, curiozitate și….participare activă. Pentru că după ce Doina le-a arătat imagini și un film despre bibliotecă și activitățile pe care le desfășoară, au urmat discuții intense, constructive, apreciative, cu urmări pozitive.

Consiliul Județean al Elevilor, în frunte cu noul președinte Codrin Bostan, a ocupat cele mai multe scaune cu tineri de la colegiile Unirea, Cuza, Pedagogic, Economic, Edmond Nicolau și Ion Mincu. Mediul Ong a fost prezent cu Asociațiile: Pe Aripile Cunoașterii, Change your lifesyle for you, Renato, Alberio din Suraia și Asociația Educatoarelor din România – Filiala Vrancea. Din mediul public, singurii participanți care au dat curs invitației noastre au fost directorul Casei de Cultură din Focșani și reprezentantul Inspectoratului de Poliție Vrancea. Nu în ultimul rând, din cadrul mass-media, Ziarul de Vrancea și ziarul Adevărul, redactorul-șef Silvia Vrânceanu lansând provocarea tinerilor de a scrie despre acest eveniment, articol care va fi publicat în Ziarul de Vrancea.

Carmen Dobre, președintele Asociației Educatoarelor din România – Filiala Vrancea, și-a manifestat interesul și dorința de a susține biblioteca Doinei cu o donație de carte și jucării prin implicarea membrelor din asociație.

De fapt, acesta a fost și scopul întâlnirii de ieri, de a cunoște mai bine Biblioteca Doinei, de a lega colaborări și parteneriate pentru activități care se pot desfășura în grădina generoasă a familiei Stratton, de a face din Biblioteca de weekend un punct de oprire pe traseul turistic al Vrancei pentru oaspeți deosebiți, delegații, turiști care ar dori să guste din autenticitatea locurilor și oamenilor pe care însăși Vrancea îi cunoaște și îi promovează din păcate prea puțin…

Îndemnul nostru…încercați să cunoașteți mai bine valorile și oamenii valoroși din jurul vostru și cu toții să-i punem în valoare așa cum se cuvine. Poarta familiei Stratton este întotdeauna deschisă, este suficient să bateți în ea și se va deschide…oricui.

N.B. Conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale locale: iniţiative publice şi privateeste un duplex de activităţi educative pentru tineri derulate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret în parteneriat cu Asociaţia Potpourri şi care susţine iniţiativele rurale publice şi private ce conservă şi promovează memoria locală. Prima activitate a duplexului, desfăşurată în octombrie, a avut-o ca invitată pe Drăguţa Miloiu, bibliotecar şi curator al Muzeului Etnografic de la Paltin – de sub tutela Primăriei Paltin.

Ana, As. Potpourri (stanga) si Doina
Ana, As. Potpourri (stanga) si Doina
Doina Stratton-Andries
Doina Stratton-Andries
Participantii...
Participantii…
Despre Biblioteca de weekend
Despre Biblioteca de weekend

 

Un comentariu la „Invitatie la Biblioteca privata de weekend Serbesti”

Comentariile sunt închise.