Invatare pe tot parcursul vietii – programul Erasmus Mundus

Erasmus Mundus este un program de cooperare care vizează dezvoltarea calității învățământului superior european și promovarea sa la nivel mondial. Bazându-se pe succesul programului Erasmus (cunoscut mai ales prin bursele de mobilitate oferite studenților), Erasmus Mundus încurajează colaborarea între instituții de învățământ superior, cadre didactice, studenți și cercetători din spațiul UE și din afara lui.

Obiectivele programului Erasmus Mundus sunt promovarea învățământului superior european, dezvoltarea perspectivelor profesionale ale studenților și promovarea dialogului intercultural prin cooperarea cu țările terțe, în conformitate cu obiectivele politicii externe a Uniunii Europene.

În afara informațiilor de pe site, puteți descărca o prezentare a programului, o brosura informativa sau puteți vizita:

În cadrul programului Erasmus Mundus se oferă sprijin pentru crearea unor programe masterale sau doctorale de calitate, la implementarea și derularea cărora pot participa cadre didactice, cercetători și studenti din Europa și țări partenere, ca și pentru dezvoltarea unor parteneriate universitare între instituții din Europa și din state terțe.

În cadrul programului pot fi oferite burse pentru studenții (europeni sau non-europeni) care doresc să urmeze programele masterale sau doctorale derulate ca parte a unui proiect Erasmus Mundus, ca și pentru cercetători din state terțe care doresc să petreacă o perioadă de studiu/cercetare în una sau mai multe universități europene. De asemenea, cadrele didactice și cercetătorii europeni pot beneficia de stagii de predare/studiu/cercetare în universități din state terțe.
Pentru informații legate de candidatură și procedura de selecție, studenții și candidații doctorali sunt rugați să ia legătura cu consorțiul universitar care organizează cursul masteral / programul doctoral de care sunt interesați. Datele de contact ale consorțiilor pot fi consultate aici.

Țări eligibile

  • Coordonare: Statele Membre UE, EFTA/EEA (Islanda, Norvegia și Lichtenstein), Turcia, Balcanii de Vest (Albania, Bosnia Herțegovina, Croația, Kosovo, FRY Macedonia, Muntenegru, Serbia) și Elveția.
  • Participare (parteneri): toate celelalte state

Programul este administrat de către Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, sub supervizarea Comisiei Europene. La nivelul fiecărui stat participant există o Structură Națională de informare și sprijin pentru potențialii candidați și pentru beneficiarii proiectelor Erasmus Mundus.