Potpourri – Asistent Grundtvig in Sicilia

Potpourri: Follow me in Sicily

Anamaria Cătănoiu -Asistent Grundtvig,

5 luni şi 2 săptămâni, în Sicilia

Potpourri va fi in Messina
Potpourri va fi in Messina

Da, şi eu mă mir câteodată cât de multe bucurii mi-a dăruit Domnul anul trecut şi anul acesta. Pentru că, sincer, nu mă aşteptam să câştig şi bursa pentru Asistent Grundtvig la o organizaţie din Europa. Este a 5-a mobilitate Grundtvig, respectiv a 4 bursă Grundtvig pe care o obţin din toamna lui 2011 şi până acum, candidând din partea Asociaţiei Potpourri, la care sunt preşedinte.

 1. Prima mobilitate, suportată de organizatorii sicilieni, a fost Atelierul Grundtvig de voluntariat din Sicilia, Messina,o săptămână în octombrie 2011.
 2. A doua mobilitate, care a fost şi prima cu bursă Grundtvig, a fost un Seminar de contact de trei zile în Santiago de Compostella, Spania, noiembrie 2011,la care din păcate a trebuit să renunţ din motive de sănătate. Era un seminar la care găseai parteneri internaţionali cu care să faci proiecte.
 3.  A doua bursă a fost Cursul de formare individuală de Bussiness and Professional Communication Skills, în St. Julian’s, Malta, o săptămână în aprilie 2012.
 4. A treia bursă a fost Cursul de formare individuală Las Otras Orillas (The Other Shores), în Sevilia, Spania, 10 zile în noi.-dec. 2012.
 5. Şi acum, a patra bursă este pentru Asistent Grundtvig, tot în Sicilia, Messina, la centrul de voluntariat Centro Servizi per il Volontariato, unde am fost şi pentru Atelierul de voluntariat. Bursa este pentru …5 luni şi două săptămâni, începând din 28 februarie 2013 până în 02 august 2013.

…şi sunt primul vrâncean care obţine un astfel de grant de asistent.

Ca să fac o mică paranteză statistico-explicativă, linia de finanţare pentru Asistenţi Grundtvig s-a deschis din 2009.

-în 2009 au fost 5 candidaţi din toată ţara şi doar 1 câştigător;

-în 2010, 9 candidaţí şi 3 câştigători

-în 2011, 15 candidaţi şi 3 câştigători

în 2012, 24 candidaţi şi 4 câştigători, printre care şi eu.

Asta ca să nu mai menţionez că tot în noiembrie 2011 am avut şansa să fiu desemnată printre cei 10 finalişti pe ţară şi să particip la Gala Premiilor în Educaţie – secţiunea Bibliotecarul anului, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu.

O cavalcadă de bucurii şi împlinirii profesionale şi personale, toate datorită numai lui Dumnezeu, fiindcă alminteri, aş zice cu modestie că, e prea mult pentru un om aşa mic într-un timp atât de scurt…

 

Sigla Asistent Grundtvig
Sigla Asistent Grundtvig

Căutările făcute pentru bursă şi procedurile de aplicare

Aplicaţia pentru Asistent Grundtvigse găseşte tot pe site-ul Agenţiei Naţionale: http://www.llp-ro.ro. Este una din cele 6 mobilităţi, aşa cum sunt denumite activităţile din cadrul secţiunii Grundtvig.

Aceasta bursă presupune să îţi cauţi o organizaţie care să te accepte ca asistent pentru o perioadă care poate dura între 13 şi 45 de săptămâni. Ideea este să lucrezi cu ei, să îi observi în activitatea de zi cu zi, să faci proiecte, ca să înveţi cum lucrează alte organizaţii europene şi să capeţi acea experienţă europeană atât de necesară şi preţioasă.

Şansa mea a fost aceea că am rămas în relaţii foarte bune cu organizaţia din Messina şi am colaborat la câteva activităţi pe Skype şi pe bloguri. Mi-au propus şi am acceptat, deci nu a mai fost nevoie să mă chinui să caut eu o organizaţie.

Mi-au trimis agenda de lucru cu activităţile şi sarcinile pe care le voi îndeplini pe cele 5 luni şi 2 săptămâni. Fără această scrisoare de la ei, nu poţi aplica pentru grant, pentru că trebuie să demonstrezi că aplicaţia este reală şi că activitatea ta acolo este una în scop formativ.

Am aplicat din nou pentru obţinerea unui grant (bursă de asistent) de la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Am trimis aplicaţia în martie 2012 şi la final de mai am aflat că am obţinut bursa.

Acum sunt în toiul pregătirilor: avion, chirie acolo, card de sănătate, bagaje, contractul final semnat cu Agenţia ca să îţi trimită banii de bursă, etc. Trebuie să le pregăteşti din timp pentru că pleci totuşi pentru…jumătate de an aproape.

Oricum, Ana Potpourri va transmite live din Messina aspecte ale vieţii siciliene şi ale proiectelor la care va lucra. Acolo se află şi o comunitate de români, pe câţiva i-am cunoscut la altelier şi ne-am împrietenit foarte bine. O să colaborăm cu siguranţă deoarece ei deja desfăşoară proiecte pe voluntariat cu România. Şi cred că aici mi-aş găsi şi eu un loc…

Aşa că, dragii şi dragele mele…follow me in Sicily pentru că urmează bedtime stories, adică povestiri internaţionale pe care le veţi citi în următoarele 22 de săptămâni pe site-ul Asociaţiei Potpourri, www.potpourri.ro, şi din care sper să aveţi ce învăţa (cu siguranţă eu voi avea…)

!!!!Un ghid superb al Siciliei si al Italiei in general, gasiti aici: http://www.italyguides.it/us/sicily_italy/sicily_italy.htm

Şi aici:

http://www.messinatourismbureau.com

26 de comentarii la „Potpourri – Asistent Grundtvig in Sicilia”

 1. Violeta Zlota: „Felicitari si succes,Ana! Vrancenii sunt mandri ca exista oameni ca tine! Te imbratisez cu drag!”

 2. Felicitari! ma bucur atunci cand vad ca munca neintrerupta chiar da roade. De fapt chiar asta e aspectul pe care din modestie l-ai lasat in umbra, munca depusa !

 3. Bravo Ana ! Sa te simti bine acolo si sa ne scrii multe lucruri despre ce se intampla interesant acolo !
  Si eu voi aplica anul acesta pentru un job shadowing pe Comenius, am mai incercat dar nu mi-a iesit.Daca mai am ceva nelamuriri te mai contactez…Have fun !
  simona

 4. Buna ziua,
  Sincere felicitari!
  Ma bucur foarte mult cand cei din breasla reusesc asemenea perfomante.
  Ganduri bune si realizari depline!
  Cu stima,
  Stela Sebe

 5. Stimată dnă Anamaria Cătănoiu,

  În primul rând, vă felicităm pentru acest succes! Apoi, sperăm să ne ţineţi la curent cu mersul lucrurilor, astfel încât, în numărul din iunie, să putem publica – alături de comunicatul de presă – şi o relatare a dvs. privind această extraordinară experienţă!
  Vă mulţumim şi vă dorim succes!
  Rodica Lăzărescu
  Mircea Dinutz
  Revista Pro Saeculum, Focsani

 6. Multumesc tuturor de sustinere si, sigur Simona, te ajut cu cea mai mare placere si multa bafta!

 7. Fanica Lazar Paduraru: „Felicitari, Ana! Meriti din plin tot ceea ce ti se intampla. Cu siguranta si eu te voi urmari pe blog…de la tine tot timpul avem ce sa invatam. Ma bucur foarte tare pentru succesele tale.

 8. FELICITARI !!!!!!!….Bravo,Bravo,Bravo!!!…
  Sanatate multa si drum bun!
  Asteptam povestile frumoase!
  Biblioteca Publica Naruja

 9. Cristian T: „Felicitari!! Multa Bafta! Stim cat de mult ai muncit pt toate acestea! Mereti tot ceea ce ti se intampla frumos acum! :)”

 10. Anamaria,

  Felicitari! Esti o raza de lumina pentru tinerii vranceni si cultura focsaneana. Spor la treaba in Sicilia. Chiar ieri i-am recomandat unei verisoare liceanca la Focsani sa se duca la centrul de limbi straine de la biblioteca sa vada ce fac grupul de tineri de acolo (presupun ca mai exista). Asta ca sa nu mai spun ca toate emailurile tale despre activitatile culturale din Focsani sunt forwardate familiei si prietenilor din oras. Daca te intrebi daca se merita tot ce faci? 110% da.

  Numai bine in Sicilia!
  Cu drag,
  Alex

 11. DRAGA MEA FETIŢĂ,
  ÎŢI DORESC DIN TOATĂ INIMA SĂ TE BUCURI DE REALIZĂRILE TALE AŞA CUM MERIŢI .ÎŢI DORESC SĂ POŢI DĂRUI DIN PREAPLINUL SUFLETULUI TĂU, MEREU, MEREU, AŞA CUM AI FĂCUT ŞI PÎNĂ ACUM.DUMNEZEU SĂ TE OCROTEASCĂ.IUBIREA MEA ŞI GÎNDURILE MELE BUNE VOR FI ALĂTURI DE TINE.TE ÎMBRĂŢIŞEZ, SĂ AI PARTE DE MULTE BUCURII.Mariana Vârtosu

 12. salut.ma bucur foarte mult pentru reusitele tale .le meriti din plin. cred ca o sa fie destul de interesant. te salut cu mare drag, Anne

 13. lala: comentariu aparut la articol in Ziarul de Vrancea:
  Felicitari, Ana Maria! Tinerii sunt cei care trebuie sa se afirme, sa faca cunoscute in lume adevaratele noastre valori ca destul ne cunoaste lumea prin non valorile care ne-au denigrat de 23 de ani incoace! Este vremea voastra sa faceti ceva, sa salvati aceasta tara! Cu cat veti fi mai multi si mai uniti, cu atat vom iesi mai repede la liman!

 14. Felicitari! Tot inainte si tot mai departe!
  Daniela
  Sent via BlackBerry from Vodafone Romania

 15. Buna seara draga mea,
  nici nu iti poti inchipui cat ma bucur pentru succesele tale si mai ales de ultimul tau stagiu la Sicilia…minunat…Esti un copil minunat…si Dumnezeute rasplateste neincetat!Sa iti fie bine si sa ajungi cu bine la destinatie!
  Schmoll A.

 16. Coatu: buna seara
  Felicitari pentru o asa de frumoasa reusita!
  Iti voi telefona pentru ca am nevoie de sfatul unei persoane competente asa ca tine

Comentariile sunt închise.