Potpourri participa la Caravana SEV

Andreea Floroiu, formator, prezinta SEV
Andreea Floroiu, formator, prezinta SEV

În urma unui seminar de informare organizat de Asociația “Lumea lui Pinocchio” din Panciu, în parteneriat cu Caravana SEV, Asociaţia Potpourri, alte asociații non-profit și tinerii din Vrancea au aflat despre oportunitățile și beneficiile pe care Serviciul European de Voluntariat (SEV) le oferă. 

Seminarul la care au participat şi membrii Potpourri, Olga, Costi şi Ana, s-a desfășurat duminică, 13.10.2013, la sediul Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea și a avut ca grupuri țintă asociațiile și fundațiile non-profit interesate de promovarea și dezvoltarea voluntariatului, dar și tinerii care aspiră la un stagiu de voluntariat în străinătate.

Evenimentul Caravanei SEV face parte din proiectul “gONG: Voluntariatul intră în scenă!”, un proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul TiA (Tineret în Acțiune) – Structuri de Suport SEV, derulat de Pro Vobis în parteneriat cu Asociația “A.R.T. Fusion”, Asociația “Creativ”, Asociația “Team for Youth” și Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Scopul Caravanei SEV a fost acela de a aduce la cunoștința participanților oportunitățile pe care Serviciul European de Voluntariat le oferă atât tinerilor care vor să devină voluntari europeni cât și organizațiilor care doresc să se acrediteze ca organizații de trimitere sau organizații gazdă.

La seminarul de la Biblioteca Județeană au participat mai multe asociații non-profit, printre care Asociația “Potpourri”, Asociația “Focul Viu”, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, Asociaţia “Change Your Life Style For You” și Asociația “Cărți Deschise”, dar și tineri interesați să afle mai multe detalii cu privire la stagiile de voluntariat ale SEV în străinătate. Timp de trei ore și jumătate participanții au avut ocazia să afle răspunsuri cu privire la SEV de la trei categorii diferite de persoane resursă. Prima categorie a fost reprezentată de Andreea Floroiu, formator TiA, care a ținut seminarul de informare despre SEV. Cea de a doua categorie de persoane resursă a fost reprezentată de Adina Petrea, membră a Asociației “Lumea lui Pinocchio” care a vorbit despre SEV din perspectiva unei organizației acreditate cu ani de experiență ca organizație gazdă și de trimitere a voluntarilor în stagii de voluntariat internaționale. Ultima categorie a fost reprezentată de voluntarii români (Nicoleta, stagiu SEV de un an în Olanda, încheiat) şi străini (Viola, Sara, Carla și Rosio, în prezent voluntari SEV la Asociația “Lumea lui Pinocchio”, respectiv la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) care au împărtășit celor prezenți din experiențele lor.

Participanții au putut astfel afla informaţii clare și concise despre tot ceea ce înseamnă acreditarea, implementarea și derularea proiectelor SEV, dar şi răspunsuri la întrebări esențiale precum: De ce sunt proiectele SEV o oportunitate pentru organizaţii/tinerii voluntari?, Care sunt beneficiile unui stagiu de voluntariat în străinătate?, Cine poate lua parte la SEV? etc.

Ce este SEV?

Serviciul European de Voluntariat sau SEV/EVS este un program al Comisiei Europene, finanţat prin programul Tineret în Acţiune (www.tinact.ro), care stimulezează mobilitatea transnaţională şi implicarea în proiecte de voluntariat a tinerilor. SEV permite tinerilor cu vârste între 18 şi 30 de ani să desfăşoare stagii de voluntariat pentru perioade de câteva săptămâni până la 12 luni în organizaţii dintr-o altă ţară decât ţara de reşedinţă. SEV promovează coeziunea socială, solidaritatea şi toleranţa între tinerii europeni, cât şi cetăţenia activă. Programul este o oportunitate de dezvoltare personală şi profesională adresată tinerilor europeni prin intermediul experienţelor de învăţare non-formală pe care le prilejuieşte voluntariatul. În urma unei astfel de experiențe tinerii îşi îmbunătăţesc sau dobândesc competenţe care îi ajută să se dezvolte şi să se integreze social. Anual, câteva mii de tineri europeni, printre care şi români, participă la stagii SEV în Europa! Mai multe detalii despre SEV și pe pagina www.voluntareuropean.ro.

Articol scris de Olga Unguru, membru Potpourri

Voluntari SEV romani si italieni
Voluntari SEV romani si italieni
Carla, noul voluntar SEV italian in Panciu
Carla, noul voluntar SEV italian in Panciu
Adina Petrea (stanga), As. Lumea lui Pinocchio-Panciu
Adina Petrea (stanga), As. Lumea lui Pinocchio-Panciu