Potpourri si a cincisprezecea saptamana in Sicilia

Promisiunea e promisiune. Şi dacă săptămâna trecută vă spuneam că o să vă prezint ultimele două concerte din Bazilica Sant Antonio, aşa trebuie să fac. Şi ca să vă conving pe deplin că muzica clasică, sacră şi simfonică sunt un atribut care îi caracterizează pe deplin pe italieni, o să adaug întreg contextul religios, cultural şi popular în care m-am putut bucura de o suită de concerte şi manifestări de stradă, toate organizate cu ocazia Nopţii Albe (Notte Bianca) dar şi în onoarea primei vizite a Papei Ioan Paul II la Mesina, acum 25 de ani.

Cum a venit vara, cum se simte atmosfera de petrecere şi voie bună, dar mai ales de activităţi în aer liber sau de manifestări culturale de mare amploare, care sunt de tradiţie şi care antrenează artişti de toate felurile. O să încep prin a vă spune câteva cuvinte despre cel de-a patrulea concert din bazilica Sant Antonio pentru că a fost memorabil datorită unei prezenţe speciale, care a stat în primul rând.

Dacă vă mai amintiţi, vă spuneam la început, când am vorbit prima dată despre aceste concerte, că sunt dedicate noului Papă Francesco. Concertul de săptămâna aceasta l-a avut ca invitat special pe Stanislaw Dziwisz, cardinalul de Cracovia şi secretarul personal al papei Ioan Paul II. Pentru a sărbători 25 de ani de la vizita Papei în Mesina, Corul Ersu şi Corul Liric Sicilian au interpretat exemplar, cu toate emoţiile însutite de prezenţa cardinalului, Recviem Kv 626 de Mozart, un concert pentru solişti, cor şi pian la patru mâini, cum spun ei, care a umplut la refuz biserica. Nu mă mai miră oricum calitatea concertelor pentru că deja m-am obişnuit cu stilul dirijorului Francesco Costa, care este extrem de tânăr dar extrem de talentat şi foarte cunoscut, se pare, şi apreciat în peisajul muzical sicilian.

Tot el este direct răspunzător şi de ultima execuţie, la fel de impresionantă, care a încheiat cea de-a doua ediţie a Festivalului pentru Orchestră şi Cor şi a fost dedicată de data aceasta lui Verdi, în aniversarea bicentenarului de la naşterea marelui compozitor italian. Contextul însă în care a avut loc acest concert mă determină să dezvolt subiectul pentru că deja v-am pomenit mai sus de Noaptea Albă (Notte Bianca), o sărbătoare de amploare care a avut loc pe 15 iunie. De la ora 20.00 şi până la ora 3.00 dimineaţa centrul oraşului a fost plin de oameni, de forfotă, de artişti de stradă, artă cu şi din flori, de standuri cu produse handmade, dulciuri, degustări de vin şi brânză şi concerte organizate în aer liber în piaţetele din jurul Bazilicii Sant Antonio.

Evident, cele mai remarcabile manifestări s-au desfăşurat tot în bazilică, şi anume…5 concerte, unul după altul, care m-au ţinut nemişcată aproape 5 ore în biserică! Aşa da cadou muzical pentru mine la final de săptămână! Unul dintre cele cinci vi l-am spus deja, este cel de Verdi, alte trei au fost concerte de pian la patru mâini şi vioară din muzică de Bhrams, Rossini, Bellini, Moskovsky şi Gershwin, cu soprane şi tenori care au umplut bazilica cu vocile lor. În deschiderea serii muzicale a cântat un Cor al Imigranţilor care m-a impresionat mult fiindcă nu am ascultat pe viu niciodată acest gen de muzică: ritmuri africane, cu instrumente specifice, ţinută colorată şi un repertoriu extrem de cald şi vesel care a antrenat întreaga audienţă. Încheierea vă este binecunoscută, cu siguranţă, fiindcă melodia a fost preluată şi de formaţii celebre care au adaptat-o …The Lion Sleeps Tonight.

Printre concerte, m-am strecurat şi afară, în mulţime, măcar să văd puţin şi din celelate manifestări. Pe străzi, artiştii cu picioroange înalte, mimi şi comedianţi animau şi amuzau din loc în loc grupuri de privitori, străduindu-se să smulgă aplauzele părinţilor şi zâmbetele copiilor. Pe scenele amplasate în piaţetele învecinate se derulau concomitent spectacole de dans şi muzică pentru copii şi tineri, paradă de modă, concerte de cor, gospel şi jazz cu staruri internaţionale. Suspansul n-a lipsit nici el şi multă lume a admirat, cu frică însă, execuţia trapeziştilor şi numerele cu foc ale artiştilor, acrobaţiile, exerciţiile de echilibru, jonglerii, magie. În rest, peste tot, improvizaţii muzicale stradale, expoziţii de pictură, spectacole de marionete, defilări de maşini de epocă, vizite ghidate în muzeele din biserici, magazine deschise şi multă buticăreală ca la noi, cu vată pe băţ, fructe uscate, dulciuri, îngheţată, şi nelipsitul popcorn.

Eu m-am oprit la standurile de degustări şi am primit o felie de pâine cu ricotta (urdă) pe care am acompaniat-o cu nişte vin roşu şi o brioşă siciliană, ca să fie tot meniul complet. N-am ratat nici alte standuri unde am încercat mai multe tipuri de brânzeturi de capră, cu piper, mozarella, măsline, pâine. Capitolul „carne” l-am sărit, fiindcă nu mă îndeletnicesc cu aşa ceva, însă erau bogate şi sortimentele de prosciuto, şunculiţe, salam şi tot ceea ce găseşti în general şi pe la noi la astfel de manifestări. Numai că aici sunt în varianta siciliană.

Aşa că am avut parte de o cină gustoasă şi de o atmosferă cu totul deosebită pentru seara de sâmbătă şi, deşi mai era un concert de la 12 noaptea, oboseala şi-a cam spus cuvântul (ca să nu spun şi bătrâneţea…) şi m-am retras pentru un somn bun, lăsând în urmă tot vacarmul (dar nu l-am putut ignora complet pentru că era lângă fereastra mea întreaga sărbătoare).

Duminică, după alte procesiuni stradale dedicate Sf. Antonio din Padova şi muzică în tot oraşul la megafoanele amplasate de-alungul bulevardelor principale, m-am bucurat de la fereastră, împreună cu Maria şi Laura, de un foc de artificii care a încheiat oficial o săptămână de manifestări laice şi religioase.

Şi, din câte se pare, este doar începutul, fiindcă vara siciliană este mereu plină de activităţi, care mai de care mai interesante, mai ales pentru mine, care doresc să văd şi să cunosc cât mai mult din tot ceea ce mă înconjoară.

Pe curând, dragii mei, să vedem pe unde mă mai poartă paşii…ca să vă port şi eu cu mine.

Cardinalul de Cracovia, Stanislaw Dziwisz
Cardinalul de Cracovia, Stanislaw Dziwisz
Concert pianoforte la patru maini
Concert pianoforte la patru maini
Orchestra Ersu si Corul Liric Sicilian, foto grup
Orchestra Ersu si Corul Liric Sicilian, foto grup
Programul de manifestari pentru Noaptea Alba
Programul de manifestari pentru Noaptea Alba
Programul de manifestari religioase pentru Sf. Anton din Padova
Programul de manifestari religioase pentru Sf. Anton din Padova
Corul Imigranților
Corul Imigranților
Concertul de Verdi cu Corul Liric Sicilian
Concertul de Verdi cu Corul Liric Sicilian
Concertul de pian si vioara
Concertul de pian si vioara
Degustari de branzeturi...
Degustari de branzeturi…
De aici am mancat eu ricotta si briosa
De aici am mancat eu ricotta si briosa
Covoarele de flori realizate manual
Covoarele de flori realizate manual
Numere artistice la trapez
Numere artistice la trapez
Artisti de strada
Artisti de strada

2 comentarii la „Potpourri si a cincisprezecea saptamana in Sicilia”

  1. Buna ziua!
    Va multumesc si, va urmaresc cu bucurie!
    Cu pretuire,
    C. Chiper

  2. S.F. Ana, multumiri pentru texte, imagini, si pentru Frumusetea intreprinderii tale. Te asteptam cu drag, in fiecare saptamina!

Comentariile sunt închise.