Potpourri si a doua saptamana in Sicilia

A doua săptămână a început ca de obicei cu şedinţa de staff de luni unde am discutat despre activităţile din luna în curs şi lunile viitoare. Un punct foarte important pe agenda de lucru, deşi abia s-au terminat adunările pentru modificarea statutului şi regulamentelor de funcţionare ale organizaţiilor membre CESV, sunt alte două adunări, una de bilanţ financiar şi cealaltă electivă în care vor fi aleşi preşedintele, vicepreşedintele şi comitetul director. Una în aprilie, alta în iunie, dar totul e relativ şi în functie de alte activităţi deja programate.

Ţin să subliniez faptul că am ajuns într-o perioadă foarte încărcată şi foarte importantă la CESV, cu aceste trei adunări la care am şansa să particip. Ca şi experienţă îmi prinde foarte bine să văd cum se desfăşoară astfel de activităţi administrative ca să pot analiza asemănările şi deosebirile şi să văd dacă acest mod de lucru se poate aplica şi la noi.

Celelalte puncte de discuţie au vizat activităţi pe care le vom face cu tinerii, cu seniorii, cu organizaţiile voluntare, în principal pe teme de promovare a voluntariatului, ale programelor europene de voluntariat (Asistenţi Grundtvig şi Serviciul European de Voluntariat), de mediu, de violenţă împotriva femeii, siguranţa rutieră, abuzul de alcool, etc. Activităţile vor avea loc în şcoli şi organizaţii din Messina dar şi din alte localităţi ca Milazzo, Patti, Palermo, etc. Şedintele de staff durează în general cam o oră şi sunt foarte la obiect, nu se pierde timpul şi toată lumea ştie ce are de făcut.

În general membrii echipei CESV au îndatoriri bine stabilite şi nu se încurcă unii pe altii. Doi dintre membrii echipei se ocupă cu activităţi în afara oraşului Messina, adica în localităţile din Provincia Messina. Ceilalţi se ocupă cu partea logistică, financiară, informatică-adică newsletter, fotografii, site-ul CESV, alţii cu proiecte de finanţare şi granturi.

Atribuţiile mele ţin de munca pe care o face Mari Angela, adică:

1. AREA Europa – ceea ce include toate activităţile care ţin de Europa:

–          proiecte Grundtvig (Senior Volunteering Projects-proiecte de voluntariat pentru seniori Grundtvig, Asistenţi Grundtvig, parteneriate de învăţare Grundtvig), programul Tineret în Acţiune- Serviciul European de Voluntariat.

Adicăpregătim asistenţi Grundtvig care doresc să vină în Italia din diverse ţări la organizaţii din Messina şi la CESV sau care vor să plece ca asistenţi în alte ţări europene, lucrăm la proiecte de voluntariat pentru seniori, adică consiliem la redactarea proiectului şi la implementare, lucrăm la acreditari TIA pentru Serviciul European de Voluntariat, în calitate de organizaţie care trimite şi care coordonează (Sending organization, Coordinating organization).

–          selectăm, scriem, organizam şi publicam în newsletter şi site-ul CESV, articole, ştiri, informaţii care ţin de oportunităţi de voluntariat, training, de finanţare, etc., care să fie sursă de informare şi material de documentare pentru organizaţiile şi voluntarii CESV.

–          consiliem şi susţinem organizaţiile membre CESV în proiectele europene.

2. activităţi de promovare a voluntariatului, care este misiunea principală a CESV, (în şcoli, cu tinerii, cu şomerii, cu grupuri dezavantajate, etc.)

3. activităţi educative şi training: predau limba română colegilor mei de la CESV şi altor doritori şi posibil limba engleză celor care vor să devină voluntari în programul – Bacheca del volontariato

4. ajut la probleme organizatorice şi administrative când şi acolo unde este cazul (cum ar fi adunările elective, de bilanţ financiar sau cele de modificare a statutului, şi la alte activităţi pe care le organizăm sau la care participăm, etc.)

Oricum, acestea sunt câteva şi oricum abia suntem la început. Idei ne mai vin pe drum…

De asemenea m-am intalnit săptămâna aceasta cu Salvadore (Salvo), membru Asociaţia Auser din Messina despre care v-am mai menţionat – asociaţie pentru seniori. Întâlnirea noastră a fost pentru a îi cunoaşte mai bine activităţile pe care le face şi eventual pentru a găsi puncte comune pentru activităţi comune. Discuţiile au avut loc la sediul Asociaţiei Auser din Messina, pe care l-am vizitat şi unde am cunoscut şi o parte din cei care îl ajuta pe Salvadore. Asfel am aflat că Auser are în jur de 100-200 de membri seniori care iau parte la activităţi după un program bine stabilit. Se întâlnesc de câteva ori pe săptămâna pentru a socializa, a desfăşura activităţi gastronomice şi de loisir, de a se relaxa, de a se informa pe diverse teme atunci când la activităţi Salvo invită specialişti. Un serviciu special care mi-a atras atenţia a fost Firul de Argint (Filo de Argento), telefonul la care seniorii pot suna să primească informaţii despre activităţile de la organizaţie sau pentru a discuta cu cineva când se simt singuri. Ca să intru în atmosfera şi acestei „case”, am răspuns şi eu la telefon pentru a vorbi cu o senioare care dorea să vorbească cu cineva. Spre mare mea bucurie m-am descurcat de minune în italiană! (sau cel puţin aşa cred, de vreme ce doamna m-a înţeles).

În rest, am început să mă ocup de pregătirea Asistenţilor Grundtvig care vor să vină la CESV şi la alte organizaţii membre CESV dar şi să pregătim pe cei care vor să plece în afară ca asistenţi. Îi pregătim pentru tot procesul, îi consiliem, le oferim servicii de MENTORAT, adică ne ocupam de tot de la început la sfârşit. Şi tot săptămâna aceasta m-am apucat să traduc în engleza broşura de prezentare CESV şi să îmi scriu materialele pe care le public în newsletter şi pe site-ul CESV.

Iar în ce priveşte partea cealaltă, de loisir, în afara activităţii la CESV, vă pot spune ca am gustat multe delicatese siciliene şi chiar am gătit cu prietenele mele specialităţi siciliene şi calabreze şi învăţ de la ele secretele gastronomiei mediteraneene care este delicioasă! Cu soarele mereu pe cer, mă plimb foarte mult prin oraş, şi mai ales prin port, unde priveliştile sunt superbe, îmi place să ascult oamenii ca să „fur” italiana şi dialectul sicilian, să cunosc oameni noi, să mă împrietenesc cu personalul de la supermarket, într-un cuvânt să intru în atmosfera de aici, să pot să trăiesc şi să simt ca ei ca să îi înţeleg.

Despre asta este defapt Assistantshipul (stagiul de asistent), nu doar despre a învăţa să lucrezi în alt mediu sau de a compara la nivel profesional activitatea, ci un întreg care să conţină viaţa în ansamblul ei, cu bune şi rele, cu experienţe complete care să te faca mai tolerant, mai înţelept, mai uşor adaptabil, mai flexibil, mai profesionist. Nu regret nici un moment pentru că am venit aici şi chiar mă bucur acum şi mai mult că am aceasta şansă pe care o recomand tuturor!

Salvo, presedintele Asociatiei Auser
Salvo, membru Asociatia Auser
Vedere de la fereastra biroului nostru
Vedere de la fereastra biroului nostru
Alta panorama de la birou
Alta panorama de la birou
Partea de nord a Messinei
Partea de nord a Messinei
Zucchini cu ton la cuptor- reteta calabreza
Zucchini cu ton la cuptor- reteta calabreza

11 comentarii la „Potpourri si a doua saptamana in Sicilia”

 1. Erin O’Halloran: „That sounds like fun! Hope you’re having a blast. te pup!”

 2. Ma bucur ca esti bine. Felicitari pentru tot ce faci!
  Eu iti urmez sfaturile cu Grundtvigul.
  Toate cele bune!
  Te imbratisez cu mult drag,
  C. Coatu

 3. ana ce fain tre’ sa fie ….ce-as fi vrut sa fiu si eu acolo…! 🙂 anyway te pupam si sa ne tii la curent! Narci

 4. Merci Ana pentru info! bafta si spor in toate pe care le faci!
  Costel C.

 5. Felicitari draga mea pentru tot ce faci.Intotdeauna mi-a placut sa calatoresc,sa citesc ,sa ajut cu ce pot .Viata nu m-a rasfatat decat cu munca ,fara rasplata pe care as fi meritat-o ,dar m-am impacat si cu greutatile.Ma bucur ca pot citi si calatori cu gandul si iti doresc sa-ti rupi talpile la incaltari mergand pe jos si vizitand tot ce se poate.Dar ai grija sa porti la tine o arma de aparare ,ca nu stii cu cine te poti intalni.Glumesc desigur.PUPICI ,SI NU UITA CA SUNT AICI PENTRU MOMENTUL CAND AI NEVOIE DE UN VOLUNTAR PENTRU ORICE ESTE NEVOIE.

 6. Draga Anamaria,

  dupa cum vad din ceea ce ai scris, e foarte fain acolo…..Sper sa iti pice bine aceasta experienta…
  te pup,

  multa bafta!
  Aurora

 7. Vio: cand te intorci sa -mi spui…
  imi doresc si eu la un moment dat
  am citit in presa ce-ai scris
  felicitari

Comentariile sunt închise.