Potpourri si a nouasprezecea saptamana in Sicilia

Ultima săptămână de stagiu la CESV, cu finalitate pentru multe activităţi: s-au ales definitiv persoanele din conducerea CESV, am încheiat cu bine şi cursul non-formal de engleză, ne-am apropiat şi de etapele finale în proiectele noastre editoriale comune, dar nu am neglijat nici responsabilităţile cotidiene oferind consultanţă în domeniul SEV (Serviciul European de Voluntariat), organizând sau susţinând evenimente, şi nelipsita hârţogăraie birocratică dar care trebuie făcută… În rest, m-am bucurat printre picături de compania prietenilor, dansând tango, ieşind la o îngheţată, palavragind vrute şi nevrute, de la unii luându-mi rămas bun…poate pentru ultima dată.

Da, sunt grele despărţirile, şi parcă atunci când lucrurile se sfârşesc ai sentimentul că se rupe ceva. Mai ales dacă te-ai ataşat. Da, mai am două săptămâni o să ziceţi. Dar la CESV am încheiat activitatea pentru că am două săptămâni de vacanţă la final, aşa cum am prevăzut în agenda de lucru prima dată. Aşa că săptămâna aceasta a stat sub semnul rămasului bun de la multe activităţi şi oameni şi mă bucur că finalitatea lucrurilor pe care le-am desfăşurat aici a fost pozitivă. După trei adunări generale importante şi dificile, iată că CESV a ales în final noul preşedinte, vicepreşedinţi şi comitet director. A fost o perioadă grea pentru toată lumea cu multă muncă, dar rezultatul e bun şi sunt mulţumită că am fost aici să particip la această ultimă etapă.

Şi pentru cursurile pe care le-am ţinut, de internet şi limbă engleză în context european, a fost ultima întâlnire. Am întâlnit oameni deosebiţi printre cursanți și toți ne-am strâns în brațe la final, cu nod în gât și ne-am privit în ochi…cu ei, pentru ultima dată. Sunt mândră de toți! Au făcut progrese și pentru mine motivația de a continua a fost cea mai importantă. Sper să reușim, împreună cu Mariangela, să îi susținem pe cei care, convinși de beneficii, și-au exprimat intențiile de a participa la mobilități europene. Să dea Domnul la mai mulți! Cum se pare că dă pentru că am avut și câteva întâlniri cu tineri care au venit pentru consultanță în ce privește oportunitățile de voluntariat în afară, în special SEV, dar și asociații membre CESV care vor să se acrediteze ca organizație de trimitere și de primire a voluntarilor SEV. E bine deci că vestea se răspândește și din ce în ce mai mulți încep să înțeleagă beneficiile mobilităților europene și voluntariatului și mai concret, să aplice pentru ele. Și pentru acest fapt sunt la fel de mândră!

Cât despre proiectele editoriale la care colaborez cu Mariangela și despre care v-am mai spus eu odată, fără să dezvălui prea mult atunci, sunt tot în lucru. Ele se vor finaliza când mă întorc în România ca rezultate dar și metode de diseminare ale acestei perioade de stagiu de asistent Grundtvig. Și oricum, mai avem de muncă la ele, pentru că trebuie să fie corecte. Stiți cum se spune, un lucru trebuie făcut bine de la început. Asta înseamnă că nici acum nu vă spun mai mult, îmi doresc să fiu sigură că aceste lucruri vor vedea lumina tiparului înainte de a face afirmații gratuite.

Cu alte detalii despre hârțogăraie nu vă plictisesc deși pentru potențialii candidați la stagiu de asistent e important să știe că la final ai nevoie de certificate de participare, de documente de mobilitate Europass, care demonstrează prezența, perioada petrecută și activitatea ta în cadrul organizației gazdă. Oricum, toate acestea le vor afla dacă se hotărăsc să candideze pentru o astfel de bursă europeană.

Și acum și puțină parte culturală…recunosc și declar public: m-am îndrăgostit de tango argentinian! Săptămâna trecută vă spuneam că am fost cu prietenii la o serată de tango argentinian…și m-am îmbolnăvit. Săptămâna aceasta boala s-a agravat pentru că am ieșit iarăși cu Domenica, Antonio și Valerio la un restaurant din orașul Villa, din Calabria de această dată, tot pentru o serată de tango. Defapt, ei au fost organizatorii acestei milonga, și astfel am avut frumoasa surpriză să ajung într-un loc minunat, pe vârf de deal, de unde se vedea de cealaltă parte a strâmtorii toată Mesina și luminile, și portul… O seară excepțională în care am mai furat de la prietenii mei pași de tango…și boala s-a agravat. Așa că am trecut la fapte concrete. Când ești prieten cu instructorii..te apuci de studiat, la modul cel mai serios, tango argentinian. Pe ultima sută de metri am început cursurile cu Valerio, apoi Antonio și Domenica s-au alăturat să mă învețe într-o săptămână cât pe alții în doi ani. Că de, eu plec și vreau să știu cât mai mult…Sunt instructori desăvârșiți și știu să explice tehnica dar să te și facă să înțelegi și să iubești acest stil, atât de rafinat, de a dansa și a simți în același timp. Îmi plăcea de mult tangoul argentinian, dar n-am avut nici unde, nici cadrul și nici oamenii adecvați să mă învețe. Acum însă, mi s-a mai împlinit un vis…pe care trebuie să îl continui cumva, e prea frumos să se termine atât de repede…Mulțumesc Domenica, Valerio și Antonio, sunteți cu adevărat profesioniști!

De la colegii de birou nu mi-am luat la revedere pentru că ne mai vedem și în săptămânile care urmează la o pizza și o granita și nici de la o parte dintre prieteni cu care voi mai avea șansa să mă întâlnesc. Voi petrece două săptămâni și ceva călătorind și descoperind alte locuri din frumoasa Sicilie, pe care nu am apucat să le văd și pe care vi le voi povesti într-un ultim articol care va îngloba ultimele două săptămâni și jumătate până la primul pas pe pământul românesc. Printre picături însă, și în zilele în care nu voi călători, o să mă văd cu prietenii de care m-am atașat enorm și care mi-au devenit familie. Ne vom revedea cu siguranță, aici în Sicilia, sau în România, ne vom căuta reciproc și ne vom regăsi pentru că s-au creat legături prea strânse. Cu o parte dintre ei voi continua să colaborez la proiecte comune începute aici sau idei pe care ni le propunem. Cu Mariangela și CESV, cu siguranță vom derula noi activități! Acest sfârșit e pentru mine un nou început, cu alte perspective, mentalități, priorități, cu un bagaj sufletesc și profesional încărcat și o dorință imensă de a le împărtăși cu toți din România și nu numai.

Deci, dragii mei, ne auzim peste vreo trei săptămâni. Și acum….follow me…through Sicily! (haideți cu mine…prin Sicilia)

Seara de tango argentinian in Calabria
Seara de tango argentinian in Calabria
Vedere a Mesinei de la Hotelul Panorama din Calabria
Vedere a Mesinei de la Hotelul Panorama din Calabria
Vedere a Mesinei de la Hotelul Panorama din Calabria
Vedere a Mesinei de la Hotelul Panorama din Calabria
Valerio (stanga) si Antonio, prietenii mei si instructorii de tango argentinian
Valerio (stanga) si Antonio, prietenii mei si instructorii de tango argentinian