Potpourri si a paisprezecea saptamana in Sicilia

Miros de tei, glicină, iasomie și flori de portocal…o plăcere să te plimbi pe străzi și prin port, mai ales seara, când parfumul se simte și mai puternic… A paisprezecea săptămână cu sărbători importante în Mesina, dar și o săptămână plină de candidaturi la CESV și alegeri electorale la nivel de primărie în Messina. Weekendul, fără călătorii de data aceasta, pentru că am participat pentru prima dată la un botez în familia prietenilor mei, Rosario și Iris, unde am avut parte de momente extraordinar de calde și frumoase și evident…de noi prieteni.

Nu vă pot descrie ce simt când ies să mă plimb în fiecare seară pe străzile pline de mirosuri  îmbietoare de flori de toate culorile, unele mai frumoase decât altele, care îmi însoțesc pașii până în port și înapoi, în Piața Domului, unde săptămâna aceasta au avut loc două procesiuni importante pentru Mesina: Vascelluzzo și Madonna de la Lettera.

Corpus Domini este una dintre principalele manifestări religioase a bisericii catolice. În Italia se sărbătorește în a doua duminică după Rusalii și evocă liturghia din Joia Sfântă, a Cinei cea de taină.

Cu această ocazie în Mesina are loc Procesiunea Vascelluzzo care pleacă din Piazza Domului. Vascelluzzo este un vas cu trei catarge, de aproximativ trei metri lungime, cu interior de lemn acoperit cu foiță de argint lucrată manual. Procesiunea este legată de tradiția unei nave care a ajuns în Mesina în timpul asediului de Carol I de Anjou (mai-septembrie 1282) când orașul era devastat de foamete. Locuitorii au invocat ajutorul Madonnei de la Lettera (apelativ utilizat pentru Fecioara Maria), venerată ca patroana spirituală a orașului. Nava, care se spune că a ajuns plină de alimente, este popular atribuită ca o minune a Maicii Domnului. Tradiția spune că nava a trecut neatinsă de blocada navală a regelui și a salvat orașul.

Cea de-a doua procesiune, dedicată Madonnei de la Lettera, care a binecuvântat orașul și pe locuitorii săi și care se serbează doar în Mesina, are loc pe data de 3 iunie când este declarată zi nelucrătoare. Procesiunea pleacă tot din Catedrala Domului și de data aceasta este plimbată prin oraș statuia de argint a Fecioarei. La ambele procesiuni participă multe asociații, confraternități, unde membrii sunt îmbrăcați în ținute reprezentative, poartă însemnele specifice și acompaniază cele două statui pe străzile orașului, cântând alături de preoți și de oamenii care privesc cu zecile de pe marginea drumului sau chiar însoțesc cortegiul care la final revine în Catedrală.

Cât despre partea mai “electorală” a lucrurilor, nu insist prea mult pentru că nu-mi place politica, dar săptămâna aceasta au fost alegerile pentru primar și consilieri locali și tot orașul a bubuit de manifestații publice, discursuri și evenimente electorale, pe care vă mărturisesc că nu le-am studiat cu atenție dar care erau imposibil de ignorat total…Și pentru CESV e o perioadă premergătoare alegerilor așa că și noi ne-am ocupat de candidaturile aspiranților pentru posturile de președinte și comitet director și în plus de completarea și depunerea formularelor 5X1000 (cinque per mille – echivalentul român al formularului 2%) pe care asociațiile membre le depun în favoarea CESV.

Cât despre călătoriile mele de la sfârșit de săptămână cu care v-am obișnuit în ultimele articole, le-am înlocuit de data aceasta cu evenimente în familie. Și nu regret deloc, pentru că am luat parte la botezul lui Antonino, o frumusețe de băiețel de 2 anișori cu “rădăcini” cubaneze și italiene. Adică tatăl, Rosario, este italian, și mama, Iris, este cubaneză. Împreună mai au două fete: Yaris, de 11 ani, cu o voce superbă (fapt pentru care a fost și selectată în corul școlii și apoi în cel național) și Elida, o mică vorbăreață fără patru dințișori în față, care s-a lipit toată de mine. M-am cunoscut cu Rosario din întâmplare, în cofetăria în care lucrează, și ne-am împrietenit acum vreo două luni. Și iată că am ajuns să iau parte la un eveniment important alături de toată familia lor. Am participat la slujba de botez în biserică, la ora 11 dimineața, și apoi am rămas toată ziua, pentru masa de prânz cu prietenii și bufetul suedez și tortul, care au fost seara, până pe la vreo 12 noaptea, cam așa… Oricum, atmosfera extrem de caldă și pașnică, toți m-au acceptat extrem de repede și m-am simțit ca în familie. Mâncarea…delicioasă. Pregătită de cele trei mame și o colegă de serviciu de-a lui Rosario. Este prima dată când am mâncat cozze, un tip de scoici la tigaie, și anelli di calamari (rulouri de calamar) extrem de delicioase, pe lângă alte bunătăți tradiționale siciliene și cubaneze, cu brânză, caponata (rețetă de vinete cu sos dulce acrișor de roșii, puțin zahăr, puse în forme de coșuleț), brioșe de brânză și semințe de floarea soarelui, mini-hamburgheri, chifteluțe de prosciuto și brânză, paste cu pește și oregano, și nelipsitul tort, din cremă bavareză și căpșuni. Nu vă mai spun mai mult, spre binele vostru….

În concluzie, nici săptămâna aceasta nu m-am plictisit și mereu am parte de câte o experiență nouă, fie ea călătorie, eveniment de familie, noi prieteni sau surprize frumoase. Data viitoare vă prezint ultimele două concerte de la Basilica Sant Antonio și …mai văd eu ce mai pregătesc ca să vă mențin conectați și sper, cu sufletul la gură.

Pe săptămâna viitoare, dragii mei!

Procesiunea Madonna della Lettera, Catedrala Domului
Procesiunea Madonna della Lettera, Catedrala Domului
Procesiunea Madonna della Lettera, Catedrala Domului
Procesiunea Madonna della Lettera, Catedrala Domului
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Procesiunea Madonna della Lettera, pe strazi
Botezul lui Antonino
Botezul lui Antonino
Botezul lui Antonino
Botezul lui Antonino
Botezul lui Antonino
Botezul lui Antonino
Familia si prietenii
Familia si prietenii
Eu cu Antonino
Eu cu Antonino
Bunatatile de la botez
Bunatatile de la botez
Taierea tortului
Taierea tortului

Un comentariu la „Potpourri si a paisprezecea saptamana in Sicilia”

  1. Emil O.: Felicitari pentru ceea ce faceti.
    Sunt convins ca intreaga comunitate, tinerii nostri vor beneficia de experienta dvs.

    Succes!

Comentariile sunt închise.