Potpourri si a patra saptamana in Sicilia

Săptămâna aceasta aş vrea să mă concentrez mai mult pe aspectele culturale şi tradiţionale pentru că este o săptămână importantă pentru catolici: Settimana Santa (Săptămâna Sfântă) În plus, la serviciu ne luptăm cu aceleaşi deadline-uri care se încheie săptămâna aceasta: la Asistenţi Grundtvig, la acreditări pentru Serviciul European de Voluntariat, la proiecte SVP (Senior Volunteering Projects). Aşa că profit să aprofundez puţin sărbătorile pascale, cu riturile religioase dar şi tradiţiile laice.

În Sicilia Pasqua (Paştele) se serbează două zile, anul acesta e foarte devreme şi pentru ei, pe 31 martie şi 1 aprilie, a doua zi de Paşti – denumită şi Ziua Îngerului (Pasquetta sau Giorno/Lunedi del Angelo). Ceea ce este important de ştiut este faptul că tradiţiile catolice sunt peste tot la fel, cu anumite particularităţi regionale care însă nu afectează esenţa evenimentelor religioase. În toate regiunile din Sicilia tradiţiile sunt variate şi fiecare are ceva propriu care ar merita văzut sau prezentat. Toate sunt însă un mix de tradiţii naţionale şi religioase, de procesiuni şi rituri, începând cu cele bizantine până cele din ziua de azi. Dar eu o să mă opresc asupra tradiţiilor mesineze pe care vi descriu cum au ele loc de obicei, pentru că din păcate eu nu voi fi la toate în Messina să le trăiesc pe viu, deoarece voi petrece Paştele în Calabria, de cealaltă parte a Strâmtorii Messina, alături de colegele mele de apartament, Maria şi Laura. Dar vă voi povesti în concluzie şi tradiţiile calabreze pentru că acolo le voi trăi şi voi face poze „pe viu” şi o menţiune pe care ţin să o fac încă de la început, este că la aceste prezentări sunt ajutată şi de Salvadore, de la Asociaţía Auser şi Maria, colega mea, care îmi oferă informaţii şi explicaţii importante (nu cunosc italiana destul de bine să înţeleg totul). Noi dăm exemplul Messinei şi Regiunii Calabria, care individualizează anumite aspecte ale ritului laic.

O să vă prezint fiecare zi în parte cu procesiunile religioase şi laice, pentru ca acest parcurs să fie logic şi uşor de înţeles şi o să reîncep cu Duminica Floriilor, pe care am prezentat-o şi săptămâna trecută dar o reiau cu câteva mici completări pentru că reprezintă debutul evenimentelor religioase pascale.

Săptămâna Sfântă, care este precedată de 40 de zile de post, debutează aşadar cu Duminica Floriilor (Domenica delle Palme). Dimineaţăam luat parte la serviciul religios la biserica Maria Dello Spirito Santo unde am luat ramuri de măslin (pentru că ei nu folosesc ca noi salcie) şi frunze de palmier, care sunt tradiţionale. Afară în faţa bisericii preoţii au binecuvântat ramurile de măslin şi de palmier pe care toată lumea le ridică în sus şi au ţinut o scurtă cuvântare explicând semnificaţia acestei zile şi a procesiunii. După care s-a plecat în procesiune (pe stradă, cu enoriaşii, către o altă biserică, Santuario Parrochia S. Maria del Carmine, unde a vut loc slujba propriu-zisă care a durat o oră şi unde are loc slujba, care diferă foarte mult de a noastră, o altă binecuvântare a ramurilor, predica de final a preotului şi eucaristia (Împărtăşania) enoriaşilor. Semnificaţia zilei şi a procesiunii din stradă simbolizează intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalem ovaţionat de oameni care ţin în mână ramuri de măslin, refacea simobolică a acestui itinerariu glorios şi demn a lui Isus spre moarte prin deplasarea de la o biserică la alta.

Începând de duminică toată insula este marcată aşadar de ritualurile Săptămânii Patimilor care comemorează moartea şi reînvierea Mântuitorului.

Luni, marţi şi miercuri din săptămâna sfântănu au loc evenimente religioase semnificative ci obişnuitele slujbe şi rugăciuni comune pentru ieratre (denumite şi Rosario) de dimineaţaşi seara, în funcţie de fiecare biserică.

Cele mai importante procesiuni au loc începând cu Joia Sfântă când începe perioada Celor 3 zile pascale (Sacro Triduo Pasquale). Joia sfântă este considerată ziua eucaristiei, a sacerdoţiului şi a carităţii. Este o zi cu două importante evenimente religioase la care am avut şi eu ocazia să iau parte în Messina.

Dimineaţa, în Catedrala Domului (cea mai importantă din Messina) a vut loc Slujba de celebrare a tainei Eucaristice şi sacerdotale (Messa del Crisma) în prezenţa Arhiepiscopului şi a peste 200 de preoţi din diocezele din Provincia Messina. Este considerată una dintre principalele manifestări ale plenitudinii sacerdotale şi este momentul în care preoţii îşi reînnoiesc jurămintele sacre faţă de misiunea lor înintea lui Dumnezeu. Slujba durează 2 ore, de la 10.00-12.00, are trei părţi şi începe cu o parte introductivă în care se fac rugăciunile de iertare apoi:

  1. Darurile, când preoţii aduc în trei vase mari uleiul care va fi binecuvântat şi apoi distribuit preoţilor pentru bisericile lor, pâinea şi vinul, care la rândul lor vor fi binecuvântate.
  2. Binecuvântarea uleiului, a vinului care devine sângele lui Isus şi a pâinii (ostia), care devine trupul Mântuitorului.
  3. Sfânta împărtăşanie, pe care o primesc mai întâi preoţii şi apoi credincioşii din biserică.

Arhiepiscopul este cel care a ţinut slujba, acompaniat de orgă şi de cor, în prezenţa a sute de preoţi şi credincioşi. La final am primit şi eu sfânta lor împărtăşanie deoarece nu se ia ca la noi, dimineaţa pe nemâncate, ci doar la o oră după ce ai mâncat. Face parte tot din experienţa pe care o trăiesc….

Seara are loc un alt moment religios important şi anume, Cina cea de taină (Messa vespertina in Caena Domini), o slujbă în care se celebrează ultima masă a apostolilor cu Isus şi momentul spălării picioarelor celor 12 apostoli de către Mântuitor, într-un gest care exprimă simbolic viaţa lui Isus.

Am avut șansa să prind un decalaj între orele de începere a slujbei și astfel să asist la două biserici. Slujba durează aproximativ o oră și jumătate și începe de obicei la ora 18.00 și fiecare biserică își alege cei 12 credincioși cărora preotul le va spăla picioarele. La prima biserică preotul a spălat picioarele a 12 copii, apoi la Catedrala Domului, unde am fost ulterior, la 12 persoane condamnate, iar la Basilica St. Antonio, la 12 persoane cu dizabilități. La sfârșitul fiecarei slujbe are loc Sfânta Împărtășanie.

Începând cu ora 22.00 bisericile sunt deschise până la 12 noaptea pentru Adorarea comunitară (Adorazione Comunitaria )-sper să traduc corect! când oamenii intră și se roagă în biserici, dar nu se ține slujbă. După care bisericile se închid și se redeschid în Vinerea Mare, tocmai la orele 15.00, ora la care a murit Mântuitorul.

În Vinerea Mare are loc Comemorarea Patimilor lui Isus (Celebrazione della Passione del Signore) când, după slujba de dupamaiza care incepe in jur de 15.30 sau 16.30 are loc cea mai spectaculoasă manifestare denumită Processione de la Barette (Procesiunea Statuilor), un eveniment religios tradiţional care datează din 1610. Statuile, de mărime naturală, sunt făcute din lemn, hârtie şi cretă şi reprezintă toate Patimile lui Isus. In Messina statuile sunt păstrate tot anul în Biserica Noului Oratoriu al Păcii şi sunt scoase doar în Vinerea Mare şi purtate pe stradă de anumite familii care fac acest lucru de generaţii. Această procesiune întruchipează Drumul Crucii (Via Crucis) şi opririle (stazione) lui Isus şi este condusă de 11 toboşari şi de membrii confreriei Crucifixului Sfânt. In aceasta zi se tine post de carne si se mananca mai putin cantitativ.

Eu am luat parte la procesiunea din satul Molochio- Regiunea Calabria unde a durat aproximativ 2 ore, de la 18.30 pana la 20.30 si s-a mers pe strazile satului, cu preotii in fata, cu faclii aprinse, si s-au facut 14 opriri. Din pacate am pierdut fotografiile facute la aceasta procesiune, asa ca va atasez cateva pe care le-am gasit pe internet, una este facuta chiar in Messina.

Procesiunile au fost concepute initial pentru oamenii simpli care in trecut nu aveau acces la serviciul religios care se tinea o latina. Prin aceste procesiuni publice oameni puteau sa se roage in limba lor sau in dialect dar era si o ocazie de sarbatoare pentru ei si de socializare. In trecut la aceasta procesiuni se vindea mancare, jucarii, erau focuri de artificii.

În Sâmbăta Mare se oficiază Slujba de Înviere (Veglia Paquale), ca şi la noi, care începe la ora 23.00. Am asistat la această slujbă tot în satul Molochio, din Reggio Calabria, unde am petrecut Paștele. Aici totul a început cu aprinderea focului în fața bisericii la 10.45. Preoții au aprins focul într-un fel de grătar și lumânările credincioșilor după care au intrat în biserică şi credincioșii au fost cei are au citit 7 pasaje și au cântat 7 psalmi din Vechiul și Noul Testament. În tot acest timp luminile au fost stinse. La 12 noaptea s-au aprins luminile, au bătut clopotele și au cântat „O Gloria in Excelsis Deo”, echivalentul lui „Hristos a înviat din morți”, pe care îl cântăm noi, au dezvelit statuia lui Hristos (care până atunci fusese acoperită cu un voal alb, simbolizând moartea Mântuitorului), și de abia acum începe slujba de Înviere care se termină în jur de 1.30 noaptea, timp în care se binecuvântează focul, lumina, apa, se ține predica. Cuvântarea la care am participat a menționat respectul pe care catolicii îl au față de ortodocși și importanța să fim uniți întru religie și să ducem acasă, la familiile noastre, bucuria veștii învierii lui Isus.

A doua zi, în Duminica Paștelui, în Molochio s-a ținut slujba de două ori de la ora 9 și de la ora 11, (cea de dimineața pentru bătrâni).

În Messina, în Duminica Paştelui, dimineaţaare loc Sărbătoarea „Spampanati” ce reprezintă Unirea sau reîntâlnirea Fecioarei cu Isus înviat (Incontro della Madonna e di Gesu Risorto con il volo delle colombe). Două statui multicolore care întruchipează Fecioara şi Mântuitorul sunt purtate de oameni din părţi diferite ale Messinei şi se întâlnesc în Piaţa Domului, unde porumbei se înalţă din haina Fecioarei.

După care fiecare ia masa în familie, în modul cel mai liniștit posibil, fără ieșiri în natură sau alte manifestări zgomotoase.

Bucatele tradiţionale sunt mielul, paștele, ouă de paşti pictate şi tradiţionalul ou de ciocolată, Colomba (un fel de paneton sau cozonac mai pe înţelesul nostru, în formă de porumbel, care reprezintă desertul tradiţional), Sciusceddu (reţetă de Paşti cu chiftele, urdă, ouă, pătrunjel).

Eu m-am delectat cu salată la prietenele mele, dar ei au servit lasagna, tiramisu, și alte preparate delicioase de carne de miel pe care eu doar le-am admirat. În schimb am gustat și eu Zguta (pâine cu ouă întregi la cuptor) și tarte foarte gustoase, multe pe bază de ricotta (urdă).

A doua zi de Paști (Pasquetta), denumită şi Ziua Îngerului (Giorno/Lunedi del Angelo), este ziua de picnicuri, vizite în familie și prieteni, mese la restaurant. Noi am petrecut-o alături de prieteni, Laura, Maria, Francesco, Silena, Agostino, la un frumos restaurant în  munți, unde au servit meniul special pentru această zi, cam 9 feluri de mâncare pentru fiecare persoană. Evident, m-am rezumat la salată verde și salată de fructe…dar meniul a constat în aperitiv (antipasta), două feluri de paste cu ciuperci, carne cu cartofi, încă două feluri cu carne, salată, cartofi, salată de fructe și tartă cu marmelada. Ei, asta a fost doar o masă de zile de sărbătoare și nu una obișnuită, dar oricum, am petrecut 3 ore la masă fiindcă s-au servi toate felurile.

Și cam așa s-au petrecut Sărbătorile Pascale la care am avut plăcerea și curiozitatea să asist, să fac fotografii, să le simt așa cum le simt ei. Aici, în Sicilia, familia este foarte importantă și legaturile sunt foarte strânse. În casa prietenelor mele am fost primită ca acasă și m-am simțit extraordinar de bine alături de toata familia lor pe care am avut plăcerea să o cunosc în cele trei zile minunate petrecute în satul Molochio, un sat de munte cu aer curat, cu liniște și cântec de păsări toată ziua. Peisajele pe care le-am văzut, și de munte și de mare unde m-au plimbat prietenii mei au fost ca de obicei spectaculoase și peste tot prin Sicilia întâlnești locuri de vis pe care nici nu mi le imaginam.

Sper că am reușit să vă transmit câte ceva din emoțiile, bucuriile, tradițiile pascale siciliene și că informațiile sunt cât se poate de corecte (din cât am înțeles eu slujba în italiană și mi-au mai explicat prietenii mei). Cu excepția procesiunii Barette din Vinerea Mare, unde am pierdut fotografiile, celelate imagini îmi aparțin și sper să vă placă…

Buona Pasqua! Gèsu e risorto!

Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Slujba de dimineata, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Spalarea picioarelor, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta - Binecuvantarea painii si vinului, Catedrala Domului Messina
Joia Sfanta – Binecuvantarea painii si vinului, Catedrala Domului Messina
Vinerea Mare - Procesiunea Barette din Molochio, Reggio Calabria
Vinerea Mare – Procesiunea Barette din Molochio, Regiunea Calabria
Vinerea Mare - Procesiunea Barette din Messina
Vinerea Mare – Procesiunea Barette din Messina
Vinerea Mare - Procesiunea Barette
Vinerea Mare – Procesiunea Barette
Vinerea Mare - Procesiunea Barette
Vinerea Mare – Procesiunea Barette
Sambata Mare - Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare – Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare - Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare – Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare - Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare – Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare - Slujba de inviere, Molochio
Sambata Mare – Slujba de inviere, Molochio
Pastele cu prietenii la Molochio
Pastele cu prietenii la Molochio

3 comentarii la „Potpourri si a patra saptamana in Sicilia”

  1. Edicola-Cartolibreria Silena Matalone Molochio: Ciao Ana…Ho letto l’articolo..ottimo lavoro Congratulations!!!!!

  2. Laura Mustica commented on your link.
    Laura wrote: „E’ stato un modo anche per conoscere il nostro bel paesino! grazie ana”

  3. Laura Mustica commented on your link.
    Laura wrote: „In questo articolo, Ana racconta la sua esperienza pasquale oltre che in Sicilia, anche a Molochio…ci sono delle immagini bellissime. Grazie tanto.”

Comentariile sunt închise.