Potpourri si a saptea saptamana in Sicilia

Şapte este cică număr cu noroc şi așa sper să fie și activitățile pe care le-am inițiat săptămâna aceasta şi de care voi fi pe deplin responsabilă: cursurile de IT. Oricum cifra asta mi-a adus şi oportunitatea de a merge la Palermo la o activitate la care CESV a fost co-organizator, aşa că pot spune că de luni am început săptămâna bine, cu plimbări şi atmosferă de lucru plăcută dar și o nouă inițiativă cultural-gastronomică…dulce, care nu are legătură cu activitățile la CESV dar care se integrează perfect în această experiență

La Palermo am participat la un seminar regional, cu reprezentanţi din toată Sicilia, intitulat Reti Solidali. Esperienze e buone prassi verso un futuro sostenibile – Reţele solidare. Experiențe și bune practici pentru un viitor sustenibil, cu scopul de a prezenta rezultatele proiectelor de voluntariat finanțate de Fundația CON IL SUD în perioada 2010/2011 și de noile oportunități de susținere financiară a activităților de voluntariat. La activitate a participat și echipa CESV din care am făcut și eu parte, directorul și președintele CESV- care a avut și o prezentare despre activitatea rețelei solidare și a Centrului de Servicii pentru Voluntariat în teritoriu, dar și alte asociații din Provincia Mesina care au mers cu noi în autocar:

  • As.Telefono Amico reprezentată de Veronica, As. AVULSS Barcelona- Francesca și Franca, As. Li.Di S Liberi di Scegliere Onlus – Eugenio și Peppe, As. Senza Barriere – Caterina și Nino, As. Guardia Costiera Volontaria Taormina – Sergio, As. Mateca – Grazia, As. Comitato Montinari Sicilia – Carmela, As. CASA – Pippo, As. Alzheimer – Francesca, As. AGUVS – Lucilla

Pentru mine a fost o ocazie bună de a cunoaște alte organizații din localitățile apropiate și activitățile pe care le desfășoară, de a schimba contacte și de a primi invitații de a participa la manifestările lor. Din păcate timpul prea scurt nu mi-a permis să vizitez și orașul, am reușit doar să ajung până în centrul istoric și să fotografiez Teatrul Massimo și câteva imagini de pe străduțele înguste care leagă bulevardele principale. Suficient cât să te facă să te întoci pentru a vedea totul…

Un alt proiect pe care am început să-l desfăşor tot din această săptămână sunt cursurile de IT, nivel elementar, pentru membrii seniori ai Asociaţiei Auser Messina, altă organizaţie voluntară cu care îmi propusesem să colaborez pentru că este membră CESV şi pentru că suntem prieteni din 2011.

Cursurile se încadrează pe linia priorităților europene de Alfabetizarea adulților (Adult Literacy) pentru că participanții mei sunt foarte începători dacă pot să spun așa și nu știu absolut nimic despre utilizarea computerului. Ne întâlnim o dată pe săptămână la sediul Auser și deslușim împreună tainele calculatorului într-o atmosferă non-formală, degajată, prietnească. Și, marea surpriză…predau în italiană! Cu ajutorul învățăceilor mei, evident care m corecteză pentru a mă ajuta să învăț mai bine. Grupa mea are 4 membri, trei doamne foarte drăguțe și deschise, Agata (Nuccia), Caterina și Letteria (Lila) și un fost marinar care vobește și puțină engleză Antonino (Nini). Petrecem cam două ore împreună și scopul nostru este să ajungem să utilizăm internetul ca să poată comunica cu familiile care locuiesc prin alt orașe din Italia sau din lume. Dar totul se face încetul cu încetul și cu calmul specific italienesc. Într-un cuvânt, sunt mândră și mulțumită de grupa mea și sper să avem rezultate bune împreună.

!!!Cât despre inițiativa cultural-gastronomică dulce de care vă vorbeam și care va începe concret săptămâna viitoare, pot să vă spun că se numește Pasticceria Prestige (Cofetăria Prestige) din Messina și sunt noii mei parteneri în a promova și a face cunoscute prea-minunatele prăjituri și rețete siciliene. Evident firea mea sociabilă și băgăreață îmi aduce mereu noi prieteni și așa am ajuns să-l cunosc pe Rosario, cofetar în acest delicios loc și care a acceptat să mă susțină în acest proiect inedit și util totodată gospodinelor dar și turiștilor care vor să-și delecteze papilele gustative cu prăjituri pregătite…pe loc!

Deci, zise și făcute, direcțiunea cofetăriei a spus da! acestui proiect și săptămâna aceasta mă voi întâlni cu ei să discutăm detaliile și sper deja să pot face poze cu echipa, cu Rosario în procesul de prepararea a delicateselor și să postăm deja și prima rețetă.

Mai mult nu vă zic acum, că cine știe ce se mai întâmplă și nu pot să-mi țin promisiunea și apoi pierd credibilitate. Om trăi și om vedea.

Și ca să închei săptămâna la fel cum am început-o, cu o atmosferă splendidă și relaxată, acest weekend l-am petrecut la casa mea din Molochio, cu surorile mele, Laura, Maria și Rosalba și noua mea familie calabreză, cu peisajele superbe, aerul curat și veșnicul cântec de păsărele dimineața la geam…

Nimic nu e întâmplător pe lumea asta, vă spun, totul e DESTIN și ….voia lui Dumnezeu să întâlnesc astfel de oameni minunați care să devină cu adevărat o familie!

Antonio (stanga)- presedinte CESV si Rosario - directorul CESV
Antonio (stanga)- presedinte CESV si Rosario – directorul CESV
Intalnirea din Palermo
Intalnirea din Palermo
Delegatia noastra din Messina
Delegatia noastra din Messina
Teatrul Massimo din Palermo
Teatrul Massimo din Palermo
Strazi din Palermo
Strazi din Palermo
Strazi din Palermo
Strazi din Palermo
Panorama pe autostrada spre Messina
Panorama pe autostrada spre Messina
Cursul IT pentru seniorii Auser
Cursul IT pentru seniorii Auser
Cofetaria Prestige Messina
Cofetaria Prestige Messina
La cules de lamai cu Maria
La cules de lamai cu Maria
Productie din gradinile din Molochio
Productie din gradinile din Molochio

3 comentarii la „Potpourri si a saptea saptamana in Sicilia”

  1. Ana, draga mea, felicitari pentru tot ce faci si pentru minunatul program al Bibliotecii Vn pentru zilele bibliotecii…

    te imbratisez!
    Camelia Cartas

  2. Simona wrote: „Ana faci o treaba foarte faina diseminand informatiile astea precum si toata munca ta de acolo. Te urmaresc cand pot.Spune-mi te rog exista un formular de candidatura Grundvig ?”

  3. Teodora F. Multumesc pentru Jurnal. Idee buna si foarte, foarte interesant ce, cum, faci acolo. Felicitari sincere.

Comentariile sunt închise.