Potpourri si a sasea saptamana in Sicilia

Săptămâna aceasta a fost plină de activități externe, adică mai multă muncă de teren: întâlniri cu organizații de voluntariat și cu profesorii din licee pentru a le vorbi despre posibilitățile europene de finanțare, despre voluntariat și proiecte comune.(1) Și am reușit să creem și rubricile despre care vă vorbeam, Info Europa Potpourri, care să informeze și totodată să promoveze oportunitățile de mobilitate europeană și rubrica educativă săptămânală din ziarul local Monitorul de Vrancea – Info Mobilitate Europeană.(2)

(1) Prima întâlnire a fost la Milazzo, un orășel foarte frumos aproape de Messina unde ne-am reunit la sediul Asociației (Associazione) Alzheimerpreș. Paola Cavallaro cu 10 reprezentanți ai organizațiilor voluntare membre CESV (Associazione di Volontariato ECCOCI, Spadafora, Messina – Barbara Rizzo și Concetta Ialacoua; Associazione ANTARES Onlus, Roccavaldina – Rizzo Santo; AVLUSS Milazzo Onlus – Chiara Maria Cristina Mignano; Ass. LUTE Milazzo – Claudio Graziano; Associazione Alzheimer Milazzo – Valentina Russo și Tina Guerriera; Ass. I Cavalieri di Luce și Ass R.A.U. – Marilena Zanella) să discutăm despre oportunitățile europene de finanțare și de mobilitate. A fost o întâlnire de contact, organizată de colega mea de la CESV care se ocupă de organizațiile din teritoriu, Antonia, pentru a vedea câte informații dețin despre acest domeniu, de a le cunoaște ideile de proiecte sau intențiile care le au în această direcție, de a le oferi informații despre posibilitățile de finanțare și resursele care le au la îndemână.

Mari Angela le-a vorbit despre CESV și serviciile gratuite de consultanță și sprijin în inițiativele lor pentru proiecte europene pe care le oferă și le-a reamintit faptul că programele europene se concentreză până în 2020 pe creșterea mobilității europene. Am detaliat astfel programele Învățare pe tot Parcursul Vieții (Life Long Learning) și Tineret în Acțiune cu exemple de mobilitate europeană și cu proiecte derulate de CESV în acest sens (job shadowing, asistenți Grundtvig, proiecte de voluntariat pentru seniori, schimb european de voluntari, etc.) îndemnându-i să aplice pentru termenele următoare la proiecte de mobilitate.

Ca exemple, în carne și oase, să spun așa, am vorbit eu despre experiența mea de asistent, despre toate procedurile, cum am aplicat, cum se procedează cu banii de bursă, care sunt avantajele și beneficiile, ceea ce le-a stârnit interesul și m-au invitat să le cunosc asociațiile care sunt în afara Messinei. Celălalt exemplu l-a dat Claudio Graziano, președintele Asociației LUTE din Milazzo, care desfășoară un proiect Grundtvig de Voluntari Seniori cu Polonia și este un model de așa se poate la orice vârstă, deoarece sunt asociație de seniori.

A doua întâlnire a fost în Messina, la Liceul Nautic, unde am discutat cu profesorii coordonatori despre un proiect viitor centrat pe tema Participării și cetățeniei active la care vom participa împreună și care va avea loc la Palermo, în perioada 10-11 mai. Elevii din acest liceu vor participa la activități comune cu alți elevi din diverse orașe din Sicilia și întâlnirea s-a concentrat pe detaliile activităților, atribuțiile și responsabilitățile care le au pentru această activitate comună. Totodată am stabilit și organizarea unui laborator de lucru, premergător întâlnirii din Palermo, unde vom lucra cu elevii pe tema Voluntariatului și cetățeniei active.

(2) De asemenea tot săptămâna aceasta a apărut în ziarul local Monitorul de Vrancea și primul articol din rubrica educativă intitulată de noi Info Mobilitate Europeană, cu descrierea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin care se acordă granturile pentru mobilitățile europene. Rubrica apare în fiecare sâmbătă și este o inițiativă informativă inedită care sperăm că va fi utilă tuturor.

Cât despre noua categorie informativă, Info Europa Potpourri, o găsiți ușor pe site-ul nostru dând click pe bannerul albastru din dreapta, unde am pus deja un articol de prezentare și primele oportunități de mobilitate dar și descrierea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin care se acordă granturile pentru mobilitățile europene,descriere care se regăsește și în ziarul Monitorul de Vrancea la rubrica educativă (cu cât utilizăm mai multe canale de diseminare, cu atât avem șanse ca informația să ajungă la mai mulți).

Vă reamintesc că anul 2013 este Anul Cetățeniei Europene, așa că cele două rubrici educative se înscriu și pe linia proiectelor Potpourri derulate în acest scop și sens.

Cât despre partea culturală, sâmbătă seara am luat parte la cel de-al doilea concert susținut de orchestra ERSU din Messina în Basilica St. Antonio, un concert pentru pian și instrumente de suflat, din opera lui Mozart de această dată. La fel, fără cuvinte să vă descriu atmosfera, interpretarea, acustica… Aștept cu nerăbdare următoarele 3 care vor avea loc, unul în mai- corul, percuția și chitară spaniolă ERSU, și două în iunie – Recviem de Mozart și Verdi. Mai mult detalii vă dau atunci, pentru că o să vedeți că sunt concerte importante…

info-europa-potpourri
info-europa-potpourri
Întâlnirea de la Milazzo cu organizațiile- Mari Agela prezintă
Întâlnirea de la Milazzo cu organizațiile- Mari Agela prezintă
Întâlnirea de la Milazzo cu organizațiile-Antonia, colega mea, în dreapta
Întâlnirea de la Milazzo cu organizațiile- Antonia, colega mea, în dreapta
Întîlnirea de la Milazzo cu organizațiile
Întîlnirea de la Milazzo cu organizațiile
Întîlnirea de laliceul Nautic cu profesorii - Rosario, directorul CESV, în stânga
Întîlnirea de laliceul Nautic cu profesorii – Rosario, directorul CESV, în stânga
Întîlnirea de la liceul Nautic cu profesorii
Întîlnirea de la liceul Nautic cu profesorii
Concert Mozart Basilica St. Antonio
Concert Mozart Basilica St. Antonio
Concert Mozart Basilica St. Antonio
Concert Mozart Basilica St. Antonio