Potpourri si prima saptamana in Sicilia

Iată că deja a trecut o săptămână de când sunt în Messina pentru stagiul de asistent Grundtvig. Nu mă întrebaţi când a trecut că nu ştiu. De când am ajuns am intrat în pâine cu toate cum se spune: cazare, cartelă telefon pentru Italia, internet, cumpărături, alergătură pe la instituţiile publice pentru formalităţi de înregistrare, activităţi la noul „serviciu”, treabă acasă, mâncare, etc.

Dar toate se întâmplă totuşi în alt ritm de cât cel cu care suntem obişnuiţi în România. Lumea munceşte…dar fără agitaţie. Ai zice că nici nu muncesc şi totuşi totul iese foarte profesionist din mâinile lor. Vorbesc de CESV, Centro Servizi per il Volontariato, organizaţia unde o să îmi petrec 5 luni şi jumătate şi unde am început oficial activitatea pe 4 martie. Căci până atunci, alergătură administrativă dar în pas mai lent.

Organizaţia CESV este o asociaţie care promovează voluntariatul în provincia Messina şi care oferă servicii de asistenţă altor organizaţii de voluntariat adică: le susţine în activităţi şi proiecte, le oferă consiliere, le facilitează colaborarea cu alte organizaţii non-profit sau cu organizaţii şi instituţii din sectorul terţiar. În prezent sunt vreo 209 asociaţii de voluntariat în provincia Messina care sunt membre CESV şi care funcţionează după acelaşi statut şi regulament, beneficiind de serviciile CESV. Mi-a fost puţin mai greu să înţeleg acest stil de asociere însă am început să le desluşesc modul de lucru.

În prima zi la noul „serviciu”, Maria Angela Filocamo, Mari pe scurt, care este mentorul meu în organizaţie, mi-a prezentat sediul, biroul nostru şi colegii: Marco-colegul nostru de birou, al doilea Marco-jurnalistul nostru, Francesca, Silvia, Tania, Gean-Luca, Antonia, Maria-Lucia, Rosario-directorul şi Antonio-preşedintele. Evident îi ştiam cam pe toţi din 2011 când am fost la atelierul Grundtvig organizat de ei, dar sediul e unul nou, foarte modern şi dotat cu tot ce trebuie.

Cum spuneam mai sus, din prima zi am intrat în pâine. Am participat la şedinţa de staff care are loc săptămânal sau la două săptămâni unde se discută toate proiectele deja stabilite şi unde punctul central a fost Adunarea Asociaţiilor membre CESV, din 9 martie, în şedinţă ordinară şi extraordinară pentru votarea modificărilor aduse în statutul şi regulamentele de organizare şi funcţionare a organizaţiilor.

Pe parcursul săptămânii am început să lucrăm la newsletterul şi site-ul CESV, mai bine spus, să adunăm resurse şi oportunităţi despre voluntariat şi despre anul cetăţeanului european şi să le postăm pe site sau sub formă de newsletter. Am început să cochetăm destul de serios, la modul că deja m-am apucat de redactat, şi cu ideea unui Ghid util pentru Asistenţi Grundtvig în Messina-Sicilia-Italia care să cuprindă informaţii utile despre toate aspectele şi problemele de care ne-am lovit, sfaturi (tips) şi recomandări, pe care să-l postăm, sperăm prin intermediul Agenţiilor Naţionale române şi italiene, pe site-urile oficiale pentru a putea fi util potenţialilor Asistenţi Grundtvig în Italia-Sicilia.

De asemenea, după cum vedeţi, şi după cum am promis, încerc să ţin pasul cu jurnalul pe care l-am iniţiat înainte de plecare din România, Follow me in Sicily, în care să vă prezint, cât pot de des, activitatea mea aici, tot în ideea unui material folositor pentru cei care ar fi tentaţi să devină Asistenţi Grundtvig.

Tot săptămâna aceasta m-am întâlnit cu doi vechi prieteni cu care am şi spus că vreau să colaborez cât sunt aici. Unul dintre ei este Salvatore, presedintele Asociaţei AUSER, o asociaţie care se adresează seniorilor şi care îi mobilizează în tot felul de activităţi creative şi recreative, celălalt prieten este Dorina, o româncă stabilită de mulţi ani în Messina, care este preşedinta Asociaţiei Totius Mundi una Domus şi care face proiecte europene de parteneriat pentru învăţare cu România şi încercă să sprijine şi comunitatea de români din Messina.

Ce să vă spun, deşi e greu niţel la început până te obişnuieşti şi te adaptezi şi înveţi mersul lucrurilor, totul începe să prindă contur frumos. Cunoşti oameni, se nasc idei, prietenii, ieşim şi în afara Messinei cu activităţi, mâncăm prăjituri la birou în seara de 8 martie când lucrăm pentru activităţile de sâmbătă, râdem, muncim. Cât de des pot mă plimb prin oraş să văd oraşul, portul, strâmtoarea Messina şi pe celalalt ţărm – Italia-  mai bine zis Reggio Calabria, care se vede superb şi pe timp de zi dar şi noaptea cu miile de lumini care licăresc. Câteodată nu-mi vine să cred că sunt aici, dar când respir aerul mării şi văd atâtea feriboturi, bărci, farul de la Capul Peloro şi multe alte lucruri frumoase zâmbesc şi-mi spun că toate acestea merită efortul, curajul, puterea de a trece prin această experienţă care îţi pune limitele la încercare.

Învăţ limba italiană din mers, de la colegi, cu care vorbesc în engleză, franceză, italiană şi tot ce mai nimerim. Ei învaţă de la mine româna, engleza, franceza şi discuţiile noastre sunt cele mai cosmopolite şi mai amestecate. O propoziţie conţine mai multe limbi străine laolaltă dar comunicarea merge perfect iar amuzamentul e pe măsură.

Ce-mi place la ei este că…nu se agită, nu se grăbesc, nu se enervează. Şi se respectă! La modul că programul de lucru începe la 8.30-9 până la 12.30 apoi urmează o frumoasă pauză de prânz până la 3.30 când toată lumea merge şi mănâncă în familie. Apoi reluăm activitatea pană la 18.30. Programul meu şi al lui Mari este însă atipic, noi lucrăm 2 zile pe săptămână de la 8.30 la 18.30-19.00 seara şi luăm prânzul la serviciu, fiindcă suntem departe de casă. În restul zilelor de la 8.30 la 15.00 sau pe teren.

Normal programul meu de lucru este de 7 ore pe zi, şi două zile libere pe lună, dar dacă munceşti mai mult într-o zi, e musai să iei recuperare să te odihneşti a doua zi! În fine, nu prea respectăm mereu fiindcă eu merg să lucrez şi la alte organizaţii şi atunci este considerat tot în cadrul assistentshipului fiindcă sunt organizaţii membre CESV.

Toate ca toate, dar îmi place ce fac şi îmi place atmosfera aceasta degajată care într-adevăr dă roade fiindcă nu vii acasă mort de oboseală şi de stres. Vă arat şi câteva fotografii din Messina, de la sediu, de la adunarea de pe 9 martie care sper să vă placă şi să vă incite să citiţi şi următoarele file din jurnalul Potpourri – Follow me in Sicily. Ciao! Ci vediamo!

Un comentariu la „Potpourri si prima saptamana in Sicilia”

Comentariile sunt închise.