Concert Tegenwind¹²

Orchestra Tegenwind
Orchestra Tegenwind

Orchestra olandeză Tegenwind = un concert inedit, de o calitate și rafinament specific occidental. Așa am caracteriza prestația celor 12 artiști olandezi care a avut loc pe 23 septembrie în centrul comercial Promenada Focșani.

Lucruri cu adevărat deosebite se întâmplă mai rar prin provincia noastră și când afirm aceasta mă refer la calitatea acestor lucruri care provine atât din modul de exprimare cât și din motivația cu care sunt făcute.  Organizarea concertului Tegenwind mi-a reamintit ce înseamnă să întâlnești oameni de calitate care își oferă timpul și banii în folosul celorlalți, din simpla dorință de a aduce un strop de bucurie în sufletul comunității pentru care performează.

Printre mese la Zvon Cafe
Printre mese la Zvon Cafe

Timp de aproape o oră și jumătate, veselii și haioșii sufleori s-au „jucat” muzical pe ritmuri din toată lumea. Au interpretat piese orchestrate în stilul propriu din Guatemala, Turcia, Cuba, etc. asezonându-le cu o mișcare scenică expresivă, caldă, interactivă. Printre mesele de la Zvon Cafe, printre oameni, printre vitrine, au dat tot ce au avut mai bun în ei ca să încânte pe cei prezenți. Și cine a fost de față, copii și părinți, le-au recunoscut meritele aplaudându-i și cumpărându-le CD-urile cu cele două albume, și acestea la un preț modic, simbolic.

Tegenwind
Tegenwind

Cu toată veselia, bunădispoziția și disponibilitatea lor, publicul nu a fost deloc numeros, deși chiar ar fi avut ce vedea și ce asculta. Și pentru un artist ce poate fi mai dureros decât…absența publicului…Păcat însă că suntem câteodată prea ocupați, prea agitați sau prea dezinteresați ca să apreciem cum se cuvine astfel de gesturi generoase și eforturile unor oameni care străbat lumea tocmai pentru lume…

Vă atașez mai jos un link de You tube unde am postat una dintre melodiile interpretate în Promenada. Calitatea sunetului nu este cea mai elocventă și nu se compară cu ceea ce a fost live la concert, dar să vă faceți o idee…măcar pentru data viitoare.

...si vocal
…si vocal

Din partea noastră, felicitări Tegenwind! și mulțumim pentru lecția de implicare socială activă și mai mult, vă așteptăm cu drag și data viitoare. Mulțumiri deasemeni și Promenadei Focșani care ne-a găzduit și ne-a susținut. Și mulțumiri și celor care au fost prezenți, au înțeles demersul olandezilor și au gustat din plin momentele de veselie naturală.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZFlY8oa7vU

 

Prima intalnire la cursurile prenatale de la Scoala Mamei

Prima grupa
Prima grupa

Exact așa cum ne așteptam: interactiv, educativ, constructiv.  Un dialog deschis, care a durat 3 ore, și care a răspuns la întrebările participanților, întărind sau distrugând mituri vechi ale generațiilor trecute.

La întâlnire au participat cupluri, mămici singure dar și „prietene însoțitoare” care au afirmat că, deși nu sunt încă în postura de viitoare mămici, au considerat cursul foarte util. Temele pe care dr. pediatru Mariana Gruia le-a abordat au vizat testele din timpul sarcinii și vaccinurile bebelușului la naștere, informații despre naștere, protecția perineului, alăptare, lapte matern, beneficiile și modalități corecte de alăptare, alimentația corectă pentru mamă și bebeluș post-partum, îngrijirea bebelușului după naștere și perioada imediat următoare, boli care pot apare la nou-născut și tratament, ce medicamente să ai în casă pentru bebe, unde doarme, de ce plânge bebe, etc.

Dupa alaptare..
Dupa alaptare..

„Exemplificările” practice, cu un bebeluș (de jucărie), au stârnit amuzament, mai ales când tăticii erau cei care exersau: cum să-l ții după ce alăptezi, cum să-l ții și să-l întorci când îl speli, etc. Practica a fost însoțită de teorie ilustrată privind modul de alăptare corect la sân, boli ale bebelușului, cum și unde a bine să doarmă după naștere, etc.

Discuțiile deschise, împărtășirea experienței celor prezenți (mămicile erau în diverse stadii cu sarcina) care s-au confruntat fiecare cu anumite probleme și modul în care le-au rezolvat, întrebări pe care toți le aveam de lămurit, temeri sau informații eronate pe care le știam de pe internet sau de la „membrii familiei mai în vârstă”,  toate au fost utile și pertinent argumentate de dr. Gruia.

Luand notite
Luand notite

Deși la fiecare curs este o altă grupă participantă (pentru a da posibilitatea cât mai multor părinți să-l urmeze în timp util), cele 3 ore au fost suficient de edificatoare, lămurind aspecte generale care trebuie cunoscute corect de ambii părinți. Participanții au apreciat calitatea informațiilor și modul de desfășurare a întâlnirii, venind chiar cu sugestii despre alte teme pe care le-ar dori abordate și la care ar dori să participe.

Interesul lor este pentru noi feedback-ul de care aveam nevoie pentru prima întâlnire. Înseamnă că acest curs chiar își atinge scopul și răspunde unei nevoi mai mult sau mai puțin conștientizată. Evident, în funcție de timpul dr. Gruia, sperăm să găsim soluții pentru a le îndeplini solicitările, mai ales dacă ele se vor repeta și la grupele următoare.

IMPORTANT!  următoarea grupă se va întâlni pe 25 octombrie și înscrierile le puteți face la numerele de telefon 0762.985.245 (Dr. Gruia) sau 0237/224737 (Hyperclinica Dent Excel, unde se țin și cursurile) sau la adresa de mail scoalamamei_focsani@yahoo.com

Orchestra olandeza Tegenwind canta gratuit la Focsani!

Tegenwind band
Tegenwind band

Potpourri organizează pentru publicul focșănean un eveniment muzical inedit, interactiv, amuzant, în aer liber. Orchestra olandeză Tegenwind va concerta gratuit! în Piața Unirii timp de mai multe ore, marți, 23 septembrie, începând cu orele 17.00 .

În caz de ploaie, vă așteptăm de la aceeași oră la Centrul Comercial Promenada Focșani.

 

Propunerea de a organiza concertul ne-a venit indirect, prin intermediul unor prieteni care ne-au recomandat călduros știind că ne ocupăm și de astfel de evenimente culturale. Am acceptat cu plăcere deoarece era o idee frumoasă și „aproximativ” nouă pentru orașul nostru. Spun „aproximativ” deoarece se pare că cei de Tegenwind au mai concertat în Focșani dar prin…2001. În plus, motivația și modul lor de a face aceste concerte ni s-a părut un exemplu foarte frumos de implicare comunitară, iar Potpourri promovează și susține acținea socială.

Mai exact, concertele lor sunt autofinanțate (tot ce implică cheltuieli de călătorie) și mai mult….cântă și gratuit! Sunt 16 artiști amatori care doresc, așa cum spun și ei în prezentarea pe care am atașat-o mai jos, să ofere plăcere și bucurie publicului pentru care cântă, oricare și oriunde ar fi acesta (spitale, muzee, case studențești, spații publice, etc.).

Cântă muzică acustică la instrumente de suflat și în scurtele pauze care le fac în timpul concertului le place să interacționeze cu publicul. Ar vrea să cunoască ONG-uri, organizații muzicale sau muzicieni locali cu care să pună bazele unui program pentru comunitatea noastră și să facă și un schimb intercultural.

Au fost prin multe țări iar turneul lor în România are loc între 20-27 septembrie, cu prima oprire în București (20-21-22 septembrie), Focșani ( 23 septembrie, seara) și Iași (24-25-26 septembrie).

În speranța că v-am captivat atenția și sunteți deschiși la experiențe muzicale interculturale, vă invităm așadar cu mic cu mare în Piața Unirii, marți, 23 septembrie, orele 17.00, pentru 2-3 ore de voie bună alături de Orchestra olandeză Tegenwind.

Nu uitați! În caz de ploaie, vă așteptăm de la aceeași oră la Centrul Comercial Promenada Focșani.

Mai jos vă atașăm și prezentarea lor unde îi puteți cunoaște mai în detaliu și poate dorința lor de a găsi colaboratori printre noi se va împlini.

Tegenwind band
Tegenwind band

Orchestră olandeză caută oportunități de interpretare în România

Suntem Orchestra olandeză Tegenwind, pentru mai multe informații vizitați site-ul nostru www.Tegenwind.nl. Venim în România în septembrie cu 16 muzicieni amatori. Dorim să cunoaștem organizații cu sprijinul cărora să punem bazele unui program care să fie apreciat de comunitate. Sperăm să ne susțineți.

Suntem din Utrecht și suntem o orchestră formată din instrumente de suflat: clarinete, saxofoane sopran, alto, tenor și bariton, tropete, tromboane, cornuri, tobe și percuție. Cântăm muzică acustică atât în interior cât și în aer liber.

Orchestra a luat ființă în 1984 și de atunci căutăm metode de a contribui prin muzică atât în comunitățile din țara noastră cât și în străinătate. Ne place să interacționăm cu publicul, să-l amuzăm și să-l bucurăm. Repertoriul nostru este divers, inspirat din toate colțurile lumii: olandez, occidental, latino, american, african, balcanic, arab, toate cântecele fiind prelucrate în stilul nostru.

Ne place să călătorim în alte țări și să vedem reacțiile publicului la muzica noastră. Ne dorim schimburi profesionale cu muzicieni locali, ne plac relațiile și experiențele de învățare interculturale care ne ajută să ne îmbogățim repertoriul. Itinerariul nostru a încântat publicul din Ucraina (Kiev), Spania (Barcelona), Danemarca (Copenhaga), Africa de Sud (Cape Town), Turcia (Istanbul), Letonia, Belgia, Anglia, Germania și Surinam.

Turneul nostru în România are loc între 20-27 septembrie, cu prima oprire în București (20-21-22 septembrie), Focșani ( 23 septembrie, seara) și Iași (24-25-26 septembrie).

Dorim să susținem concerte în aceste orașe pentru diverse publicuri din: spitale, muzee, universități, case studențești, piețe publice, baruri, locuri de socializare culturală, mall-uri, nunți, petreceri, etc. Am fi interesați deasemenea să cântăm împreună cu o orchestră din România, fie cu instrumente de suflat sau cu instrumente de alamă.

În Iași vom cânta la un congres medical (medici generaliști) organizat de asociația olandeză Semper Amici dar ne-ar plăcea să cântăm și în alte locații din Iași.

Motivația noastră de a călători vine din dorința de a intra în contact cu oamenii, cu organizații muzicale, de a participa la evenimente sociale din comunitate unde să cântăm repertoriu olandez dar și melodii preluate din țara gazdă pe care să le aranjăm în stilul propriu. Un astfel de exemplu este cel din Istanbul de unde am preluat două melodii. Acum lucrăm la un aranjament pentru două piese românești, dintre care una este Ciocârlia. Ne-ar plăcea să ne îmbunătățim performanțele printr-un schimb cu muzicieni locali.

Preferăm interpretările pe bază de invitație în stradă, piețe publice sau alte locuri de întâlnire.

Pentru că suntem amatori, concertele sunt gratuite și ne bucurăm doar de modul în care organizațiile locale ne tratează.

Dacă întrevedeți oportunități de interpretare pentru orchestra noastră, la un eveniment sau ca invitați speciali vă rugăm să ne contactați la adresa de mail marijke@tegenwind.nl (Marijke Weijenborg) sau la telefon 0031615510670.

 

Potpourri si „Scoala mamei” invita parintii la cursuri prenatale!

Scoala mamei

Potpourri a descoperit și la Focșani o inițiativă educativă voluntară a medicului pediatru Mariana Gruia și s-a hotărât să o sprijine deoarece educația parentală este un lucru extrem de important și necesar dar căruia nu i se acordă atenția cuvenită (deși sper să mă înșel…)

„Școala mamei” este o  modalitate de instruire teoretică și practică a viitorilor părinți, mame și tați, cu dorința de a-i ajuta să înțeleagă cât mai bine rolul lor în asigurarea sănătății membrilor familiei. Este un program de cursuri prenatale care se desfășoară și în unele maternități de stat din România sau este organizat de fundații și asociații de profil însă, din păcate, mult prea sporadic și nu la un nivel național uniform cum ar trebui.

În Focșani am aflat recent, după lungi căutări, că se organizează un astfel de curs menit să ajute viitorii părinți atât cu informații despre perioada de sarcină cât și post natal. Ca să nu facem o greșeală, am înțeles că ar exista și în cadrul maternității din Focșani o astfel de școală dar nu am găsit pe nimeni care să ne îndrume la organizatori și nici pe internet nu am găsit nimic (ne cerem scuze dacă există și în cazul acesta le recomandăm o mai bună mediatizare pentru că nu se știe).

În final am descoperit după aproape 3 luni de căutări o lăudabilă inițiativă „privată” a dr. Mariana Gruia,  pediatru în cadrul Spitalului Județean Vrancea dar care are și un cabinet privat la Hyperclinica Dent Excel din Focșani. Aici a început încă din martie 2014 să țină voluntar și lunar cursurile prenatale, GRATUIT!, oferind tăticilor atestatul de absolvire a cursului care îi ajută să prelungească concediul paternal după  nașterea copilului.

Programul a avut succes se pare dar din păcate nu s-a bucurat chiar de o mediatizare mai largă și mai constantă astfel încât să afle mai multă lume. Și cum mămicile însărcinate sau cu nou-născuți s-au înmulțit vertiginos, astfel de cursuri ar fi mană cerească pentru cuplurile fericite.

Sprijinul Potpourri se bazează tocmai pe acest lucru: MEDIATIZARE și POPULARIZARE cât mai multă în primul rând, pe toate canalele și suporturile disponibile.

De ce facem acest lucru? Pentru că viitorii părinți sunt un sector de nișă cam neglijat și pentru că nu conștientizăm că perioada de sarcină are mari efecte și consecințe asupra noului-născut și asupra vieții de cuplu. Educația și grija pentru copil începe din burtică dar asta implică ca și părinții să fie educați la rândul lor în acest sens. Nu este un reproș sau o jignire, ci pur și simplu un semnal de conștientizare a întregii comunități asupra faptului că sănătatea noilor generații depinde în primul rând de noi, părinții, dar și de sprijinul comunității acordat mămicilor însărcinate și tăticilor în devenire.

IMPORTANT! Următoarea întâlnire va avea loc sâmbătă, pe 20 septembrie.

Cursurile se vor desfășura lunar, sâmbăta, la Hyperclinica Dent Excel, etajul 2, str. Constituției, nr.36 (pe lângă Policlinica nr. 2, cunoscută ca Baia Comunală) sub îndrumarea dr. pediatru Mariana Gruia, sunt gratuite, se adresează mămicilor însărcinate dar și cuplurilor (adică participă ambii părinți), tăticii doritori vor primi atestat iar printre temele abordate vor fi îngrijirea prenatală şi sănătatea sarcinii, alăptarea și beneficiile ei, probleme care pot să apară pe parcursul alăptării, îngrijirea nou-născutului după naştere.

Participarea la cursuri se face pe bază de înscriere la numerele de telefon 0762.985.245 sau 0237/224737. sau la adresa de mail scoalamamei_focsani@yahoo.com. La un curs pot participa cam 20 de persoane deoarece întâlnirile sunt interactive iar comunicarea este extrem de importantă.

Detalii despre curs se obțin la aceleași numere de telefon.

Daruri pentru copii la Biblioteca de weekend din Serbesti

Colindatorii cu jucarii
Colindatorii cu jucarii

Vă mai aduceți aminte, dragilor, de Biblioteca privată de weekend din Șerbești? Cea pe care a prezentat-o Doina Stratton-Andrieș, fondatoarea și coordonatoarea acestui frumos proiect, la întâlnirea pe care am avut-o pe 29 noiembrie la Direcția Judeţeană pentru Sport şi Tineret? Vă mai aduceți aminte că la acea întâlnire au fost oameni de bine care au promis că o vor susține?

Am îndemnat atunci pe cei prezenți să se implice, să lege parteneriate și colaborări, să susțină demersul Doinei după posibilități. Dintre cele 40 de persoane, tineri și adulți, de la instituții publice, Ong-uri și mass-media care au ascultat povestea Doinei, Carmen Dobre, președintele Asociației Educatoarelor din România – Filiala Vrancea, și-a manifestat interesul și dorința de a susține biblioteca Doinei cu o donație de carte și jucării prin implicarea membrelor din asociație.

„Dăruiește o carte și o jucărie pentru un zâmbet” este numele campaniei de donație pe care Carmen Dobre a inițiat-o în rândul celor aproximativ 200 de membri ai asociației pentru a strânge cărți și jucării. Timp de 2 săptămâni , de pe 2 până pe 15 decembrie când s-a încheiat campania, s-au adunat câteva sute de jucării și cărți noi.

 

Bucuria darului nu se măsoară cu modernitatea, ci cu sufletul celui care dăruiește și primește

Sâmbătă, pe 21 decembrie, câțiva reprezentanți ai AEDR împreună cu membri ai Asociației Potpourri, care a susținut campania, au plecat încărcați către Biblioteca de la Șerbești unde Doina adunase pitici de grădiniță ce așteptau nerăbdători „darurile Moșului”. Atmosfera a fost așa cum ne-am așteptat, caldă, simplă, încărcată de emoție, bucurie și nelipsita modestie care se păstrează din fericire în comunitățile rurale. Cred că a fost mai mult un cadou pentru noi, să-i vedem pe toți cum se bucură de daruri, cuminte, în liniște… Am pus toate jucăriile în mijlocul bibliotecii și le-am spus să își aleagă ei ce doresc, că e mai bine așa. Erau timizi, nu îndrăzneau să se apropie și cu toate îndemnurile noastre, parcă le era rușine. Au luat câte o jucărie și vroiau să se ridice, dar i-am oprit și le-am spus că toate sunt pentru ei. Să îndrăznească și să ia câte vor, și pentru frații mai mici sau mai mari de acasă sau pentru alți prieteni și copii din vecini. Și abia atunci au început să se comporte ca orice copil care se uită la toate jucăriile, răstoarnă plasa, alege ce își dorește. I-am privit câteva minute bune cum se bucură de lucruri simple. Cadourile nu au fost „moderne”, au fost cărți și jucării de pluș, dar fericirea pe care am văzut-o pe chipul lor ne-a confirmat că nu asta a contat…

La final ne-au mulțumit cum au știut ei mai bine, cu colinde. Zece suflete de copil, cel mai mic, de 6 ani, cu papion negru „de la sora mea” și cel mai mare de 12 ani, au cântat cu mâinile adunate pe genunchi, cu ochii radiind de inocență și bucurie ca să ne dăruiască și ei ceva pentru că și noi le-am adus daruri. Am cântat și noi cu ei, adunați în cămăruța mică a lui Simion Ghinea, în jurul sobei unde Doina făcuse focul ca să le fie cald. „Acum ei rămân aici să pregătească colindele pentru Crăciun pe care o să le cântăm în biserică. Se trezesc la 5 dimineața pentru că la noi slujba începe la 6.30 că apoi oamenii stau fiecare în familie, la masă. Cum spuneți pentru cadouri?”

Mulțumimmmmmmm…….! Cel mai simplu cuvânt a fost spus însă din toată inima, la fel de timid dar sincer ca și acele priviri calde pe care în final le-au ridicat din pământ. Nu poți să nu-i săruți pe fiecare în parte, să-i îmbrățișezi și să le promiți că te întorci, să le mai aduci câte ceva, măcar din când în când. Un moment emoționant pentru toți, are te face pe tine ca adult să vrei să fii mai bun, să ajuți mai mult, să prețuiești mai presus de orice un zâmbet, simplitatea, inocența.

În febra cotidiană uităm de sensul vieții și al existenței, facem lucrurile „de etichetă”, că e la modă, că trebuie făcut că dă bine, că face toată lumea. Dacă lipsește însă sentimentul, autenticitatea gestului, dorința interioară de a face o faptă bună, atunci la ce bun tot spectacolul?

Darurile adevărate le-am primit noi, adulții care am pretins că ducem daruri la copii. La fel și lecția de simplitate, inocență și căldură sufletească. Și cum dar din dar se face rai, urăm în prag de sărbători tuturor care ne citesc acum, pe lângă tradiționalele Crăciun fericit! și La Mulți Ani!, să aibă parte de la Moș de aceleași daruri, că sunt mai trainice și nu se irosesc odată cu trecerea timpului sau modei.

 ***

N.B. Ca să vă reîmprospătez amintirile vă prezint contextul în care s-a desfășurat întâlnirea cu Doina: proiectul Conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale locale: iniţiative publice şi private”,acel duplex de activităţi educative pentru tineri derulate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret în parteneriat cu Asociaţia Potpourri şi caresusţine iniţiativele rurale publice şi private ce conservă şi promovează memoria locală. Prima activitate a duplexului, desfăşurată în octombrie, a avut-o ca invitată pe Drăguţa Miloiu, bibliotecar şi curator al Muzeului Etnografic de la Paltin – de sub tutela Primăriei Paltin iar cea de-a doua, din 29 noiembrie, pe Doina Stratton-Andrieș cu a ei Bibliotecă de weekend.

Ne alegem jucarii
Ne alegem jucarii
Colindam iarna...
Colindam iarna…
Mosii de la AEDR si Potpourri
Mosii de la AEDR si Potpourri
Biblioteca de weekend iarna...
Biblioteca de weekend iarna…

Invitatie la Biblioteca privata de weekend Serbesti

Mama Doinei prezentand Muzeul
Mama Doinei prezentand Muzeul

Cine afirmă că nimic pe lumea aceasta nu se face doar din pasiune, fără câștig material, se înșeală. Cine afirmă că sentimentul înrădăcinării și a dragostei față de locurile natale și valorile tradiționale a dispărut în vâltoarea migrației și globalizării, se înșeală. Doina Stratton – Andrieș și familia ei sunt dovada vie că mai există încă OAMENI care se dăruiesc celor din jur necondiționat și dezinteresat. Biblioteca de weekend din Șerbești este colțul de rai care strigă din toate cărțile, florile, copacii, fructele, sufletele satului că SE POATE, acolo unde este voință și dăruire.

La un capăt de uliță, în spatele bisericii din sat, se deschid oricărui călător avid de liniște și simplitate porțile vechi ale casei care adăpostește modest, dar cu sfințenie, un colț de tradiție și memorie locală. La intrare te primesc mereu cu un zâmbet larg și cald Doina, Mike, Ona și Dani. Sunt familia Sttraton – Andrieș din satul Șerbești, comuna Vidra, aparent o familie ca oricare alta, dar care din 2008 a muncit cu sârg, pe banii proprii, pentru a îndeplini o ultimă dorință a unchiului Doinei, publicistul Simion Ghinea. Dorința este astăzi vizibilă și palpabilă și chiar mai mult. A devenit centrul spiritual al satului unde, cu mic cu mare, se adună copii, părinți și bunici din partea locului să se bucure de atenția și dragostea cu care Doina și familia ei îi înconjoară.

Biblioteca de weekend este rezultatul eforturilor Doinei, a soțului Mike și a celor doi copii, Ona și Dani. Este un proiect unic în judeţul Vrancea, o formulă complexă şi originală, bibliotecă – muzeul satului – casă memorială, şi reprezintă un omagiu adus publicistului Simion Ghinea, unchiul Doinei.

Încet încet biblioteca adevenit loc de educaţie non-formală, dar şi loc de socializare şi recreere, pentru copiii cu posibilităţi reduse din sat cât şi pentru adulţi. Recunoscând munca familiei Stratton și beneficiile pentru întreaga comunitate, oamenii din sat i s-au alăturat și cu timpul, și alții, din alte părți ale județului. De la deschiderea bibliotecii până în prezent numeroase persoane – rude, prieteni, cunoştinţe sau persoane străine care au agreat această idee – au donat cărţi, obiecte pentru muzeu şi bibliotecă, iar unii au devenit ei înşişi voluntari.

Țin să le mulțumesc din suflet tuturor care ne-au susținut! Nu am reușit niciodată să fac acest lucru în public, dar vreau ca toți să știe că fără ei nu reușeam și că îi prețuim pentru tot ajutorul lor. Acestea sunt cuvintele Doinei de ieri, de la întâlnirea pe care am avut-o în cadrul duplexului de activități educative non-formale ce are ca scop promovarea valorilor tradiţionale locale prin inițiative publice și private.

La prezentarea Doinei au dat curs invitației noastre aproape 40 de persoane, tineri și adulți, de la instituții publice, Ong-uri și mass-media. Țin să îi enumăr pentru că dorim să le mulțumim atât pentru interes, curiozitate și….participare activă. Pentru că după ce Doina le-a arătat imagini și un film despre bibliotecă și activitățile pe care le desfășoară, au urmat discuții intense, constructive, apreciative, cu urmări pozitive.

Consiliul Județean al Elevilor, în frunte cu noul președinte Codrin Bostan, a ocupat cele mai multe scaune cu tineri de la colegiile Unirea, Cuza, Pedagogic, Economic, Edmond Nicolau și Ion Mincu. Mediul Ong a fost prezent cu Asociațiile: Pe Aripile Cunoașterii, Change your lifesyle for you, Renato, Alberio din Suraia și Asociația Educatoarelor din România – Filiala Vrancea. Din mediul public, singurii participanți care au dat curs invitației noastre au fost directorul Casei de Cultură din Focșani și reprezentantul Inspectoratului de Poliție Vrancea. Nu în ultimul rând, din cadrul mass-media, Ziarul de Vrancea și ziarul Adevărul, redactorul-șef Silvia Vrânceanu lansând provocarea tinerilor de a scrie despre acest eveniment, articol care va fi publicat în Ziarul de Vrancea.

Carmen Dobre, președintele Asociației Educatoarelor din România – Filiala Vrancea, și-a manifestat interesul și dorința de a susține biblioteca Doinei cu o donație de carte și jucării prin implicarea membrelor din asociație.

De fapt, acesta a fost și scopul întâlnirii de ieri, de a cunoște mai bine Biblioteca Doinei, de a lega colaborări și parteneriate pentru activități care se pot desfășura în grădina generoasă a familiei Stratton, de a face din Biblioteca de weekend un punct de oprire pe traseul turistic al Vrancei pentru oaspeți deosebiți, delegații, turiști care ar dori să guste din autenticitatea locurilor și oamenilor pe care însăși Vrancea îi cunoaște și îi promovează din păcate prea puțin…

Îndemnul nostru…încercați să cunoașteți mai bine valorile și oamenii valoroși din jurul vostru și cu toții să-i punem în valoare așa cum se cuvine. Poarta familiei Stratton este întotdeauna deschisă, este suficient să bateți în ea și se va deschide…oricui.

N.B. Conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale locale: iniţiative publice şi privateeste un duplex de activităţi educative pentru tineri derulate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret în parteneriat cu Asociaţia Potpourri şi care susţine iniţiativele rurale publice şi private ce conservă şi promovează memoria locală. Prima activitate a duplexului, desfăşurată în octombrie, a avut-o ca invitată pe Drăguţa Miloiu, bibliotecar şi curator al Muzeului Etnografic de la Paltin – de sub tutela Primăriei Paltin.

Ana, As. Potpourri (stanga) si Doina
Ana, As. Potpourri (stanga) si Doina
Doina Stratton-Andries
Doina Stratton-Andries
Participantii...
Participantii…
Despre Biblioteca de weekend
Despre Biblioteca de weekend

 

Potpourri si Biblioteca privata de Weekend Serbesti

Serbesti, Vidra
Serbesti, Vidra

Duplexul de activităţi educative non-formale pentru tineri, care promovează valorile tradiţionale locale, continuă cu  Biblioteca privată de Weekend – Şerbeşti, Vidra. Invitată la discuţii este Doina Stratton-Andrieş, fondator şi coordonator al bibliotecii. Activitatea este iniţiată de către Asociaţia Potpourri în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret.

Conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale locale: iniţiative publice şi privateeste un duplex de activităţi educative pentru tineri derulate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret în parteneriat cu Asociaţia Potpourri şi care susţine iniţiativele rurale publice şi private ce conservă şi promovează memoria locală.

Întâlnirea va avea loc joi, 28 noiembrie, la sediul DJST, de la ora 14.30, când Doina Stratton – Andrieş va prezenta materiale multimedia ce conţin informaţii despre Biblioteca de weekend Şerbeşti.

Scopul activităţii este de a informa tinerii şi comunitatea despre existenţa în judeţul nostru a unei altfel de iniţiative, private de această dată, care promovează personalităţi vrâncene şi valori tradiţionale prin munca şi devotament, şi de a stimula interesul comunităţii în a susţine astfel de acte care aduc plus valoare tuturor.

La discuţii sunt invitaţi tineri din licee, şcoli postliceale din Focşani, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi educaţie, dar şi membri ONG-urilor locale şi adulţii interesaţi. Întâlnirea este interactivă, non-formală şi se va desfăşura la sediul DJTS.

N.B. Prima activitate a duplexului, desfăşurată în octombrie, a avut-o ca invitată pe Drăguţa Miloiu, bibliotecar şi curator al Muzeului Etnografic de la Paltin – de sub tutela Primăriei Paltin iar cei prezenţi au fost plăcut surprinşi de ce au auzit şi au văzut.

Serbesti, Vidra
Serbesti, Vidra

„Biblioteca de weekend din Şerbeşti s-a născut prin munca şi devotamentul familiei Stratton şi este unică în judeţul Vrancea. Este concepută într-o formulă unică de bibliotecă – muzeul satului – casă memorială şi derulează şi o serie de activităţi educative şi recreative pentru copiii din comunitate. Este un imperativ să cunoaştem şi să sprijinim astfel de iniţiative care au efecte benefice asupra comunităţii. Suntem siguri că cei ce vor participa vor avea o surpriză plăcută şi vor fi încurajaţi să viziteze şi acest colţ de rai.” (Anamaria Cătănoiu, preş As. Potpourri)

Sfaturi utile despre sanatate de la dr. Eugen Stefan

Dr. Eugen Stefan
Dr. Eugen Stefan

Ce este sănătatea? „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților” este definiţia standard din DEX cu care a început discuţia noastră de ieri la care l-am avut ca invitat pe dr. Eugen Ştefan, specialist în medicina complementară.

Deşi activitatea educativă a avut ca public principal tinerii, la discuţii au dorit să participe şi adulţi din diverse categorii profesionale şi de vârstă care îi cunosc competenţele dr. Ştefan sau care au apreciat, pur şi simplu, tema discuţiei. Am stabilit de la început un subiect care să abordeze probleme de sănătate pentru această perioadă a anului, încercând să oferim sfaturi utile şi evident, competente, care să ne ajute în menţinerea unei stări de bine a organismului.

Discuţiile care au durat aproape mai bine de două ore au fost interactive, cu întrebări şi răspunsuri, cu atmosferă degajată, non-formală, aşa cum ne-am propus. Evident tema discuţiei şi-a păstrat traiectoria stabilită dar au fost şi multe alte întrebări care au lărgit sfera de interes, dar tot din zona medicinei complementare: importanţa alimentaţiei (ce, cât şi cum să mâncăm), când este un produs privit ca medicament sau aliment, cum să ne menţinem sănătatea pielii, importanţa somnului (cât şi când să dormim sau să nu dormim), vestimentaţia adecvată, utilizarea ceaiurilor şi plantelor medicinale, ale mierii de albine şi altor produse apicole, ale uleiurilor esenţiale, beneficiile apei şi moduri de utilizare, efectele şi folosirea antibioticelor şi multe alte informaţii care au derivat de la tema principală datorită participanţilor care doreau răspunsuri la probleme personale de sănătate.

Multe mituri despre sănătate auzite la televizor sau citite şi-au confirmat sau infirmat veridicitatea, multe explicaţii logice la care nu ne-am fi gândit până acum, importanţa tratării sănătăţii ca pe o trilogie fizică, psihică şi socială pentru menţinerea unei stări de bine, de echilibru la toate nivelurile, a organismului. Sănătatea, mai importantă decât toate. Uităm adesea acest lucru şi ne mai aducem aminte de ea când deja suntem bolnavi. Preocuparea ar trebui să fie concentrată pe menţinerea acestei stări de bine şi a unei bune imunităţi a organismului care să poată lupta cu factorii endogeni şi exogeni şi nu pe tratarea bolilor.

Şi discuţia ar mai fi durat …Primul lucru când au intrat pe uşă, participanţii ne-au întrebat: De ce nu se organizează mai des astfel de activităţi? De ce nu vine şi mai multă lume, pentru că sunt lucruri extrem de utile. O parte dintre cei prezenţi şi-au luat inclusiv şi notiţe…A fost o oră nepotrivită pentru cei care lucrează şi nu au cum să plece de la servici, iar pentru elevi – mai greu cu programul de şcoală. E dificil oricum să mulţumeşti pe toată lumea…

Mulţumirile noastre calde dr. Eugen Ştefan, care şi-a găsit timp în agenda încărcată să ne accepte invitaţia şi să răspundă cu calm, seriozitate şi responsabilitate, la toate solicitările participanţilor. Cred că cea mai importantă concluzie, sau învăţătură i-aş spune eu, este aceea că ar fi bine ca sănătatea să se menţină, nu să se trateze, şi că ea trebuie abordată prin prisma celor trei dimensiuni: fizic, psihic şi social – viziune holistică care se regăseşte în special în centrul medicinei tradiţionale orientale.

Deci, fiţi optimişti, fiţi veseli, fiţi curajoşi, nici nu ştiţi cât de mult ajută sănătatea!

Dr. Eugen Stefan
Dr. Eugen Stefan
la discutii...
la discutii…

Potpourri: despre sanatate cu dr. Eugen Stefan

Dr. Eugen Ştefan
Dr. Eugen Ştefan

Sănătatea în anotimpul rece printr-un mod de viață adecvat

Dr. Eugen Ştefan, specialist în medicina complementară, va vorbi despre menținerea sănătății în perioada rece a anului. Activitatea are scop educativ şi este organizată de Asociaţia Potpourri în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret.

Invitatul Asociaţiei Potpourri, Dr. Eugen Ştefan, este de asemenea formator şi specialist în apifito-aromaterapie şi acupunctură, preşedinte al Societăţii de Medicină Ayurvedică din România, profesor şi membru în diverse comitete şi organizaţii naționale și internaționale în domeniul medical.

Scopul întâlnirii este de a informa şi a discuta cu cei prezenţi despre metode de menținere a sănătății printr-un stil de viață adecvat, utilizarea plantelor medicinale şi alimentelor medicament, despre efectele asupra sănătăţii ale apei, mierii de albine şi altor astfel de produse care pun accent în general pe beneficiile altenativelor  naturale.

Întâlnirea este non-formală, interactivă, şi va avea loc marţi, 5 noiembrie, la sediul DJST, de la ora 13.30. La discuţii sunt invitaţi tineri din licee, şcoli postliceale din Focşani, membri ONG-urilor locale, specialişti şi adulţi interesaţi de tematica discutată.

Discuţia cu dr. Eugen Ştefan este o ocazie pentru toţi de a afla lucruri noi şi utile despre modalităţile complementare de tratament care ne sunt tuturor, de fapt, la îndemână. Întâlnirea este şi un bun prilej de a explica potenţiale mituri eronate cu privire la diverse alimente, plante, produse şi metodele lor de utilizare. Este un dialog deschis în care puteţi afla răspunsuri pertinente de la un specialist în domeniu.” (Anamaria Cătănoiu, preş As. Potpourri)

 

Pentru un profil mai detaliat al dr. Eugen Ştefan vă recomandăm un interviu din Adevarul de seară Focşani:

http://adevarul.ro/locale/focsani/focsani-eugen-Stefan-expert-medicina-traditionala-1_50abb40e7c42d5a6637ee4e4/index.html

Despre Muzeul Etnografic de la Paltin, cu sufletul…

Miloiu Draguta, custode
Miloiu Draguta, custode

Îmbrăcată în tradiţionalul costum popular, aşa cum îi şade bine unui custode care veghează la comoara de obiecte şi lucruri vechi dar valoroase, adunate în timp în cele patru odăiţe ale incintei, Drăguţa Miloiu ne-a vorbit ieri, cu sufletul, despre locul ei cel mai de preţ: Muzeul Etnografic de la Paltin.

Este şi bibliotecar şi custode la muzeu, însă sufletul ei se află printre costumele populare, ştergarele, ulcelele şi mobilierul din micul ansamblu care se ascunde printre casele satului, adăpostind lucruri pe care din păcate nu mulţi dintre noi le cunosc….

Inaugurată în anul 1972, clădirea a fost concepută cu destinaţie specială pentru muzeu, după asemănarea vechilor case din Paltin dar la dimensiuni mult mai mari. Amplasat în centrul satului, muzeul găzduieşte peste 450 de obiecte, unele cu vechime de sute de ani. La intrare, în hol se află o fotocopie a primei atestări documentare, un act de donaţie datat 8 iulie 1814…

Pe masa din colţ de la DJST a aşezat frumos câteva dintre obiectele pe care le-a adus cu ea de la muzeu….”fără ele şi fără costum, ce valoare ar avea prezentarea mea? Era mai bine oricum să fie la faţa locului, aşa ar fi înţeles oamenii mai bine…” Dar ne-am descurcat şi aşa. Pe ecranul videoproiectorului am rulat câteva imagini cu muzeul şi lucrurile de acolo, dar şi o scurtă prezentare despre naşterea, istoria acestui loc şi binevoitorul care a dăruit satului această mică comoară spirituală.

Pasiunea din vocea Drăguţei a compensat restul. A povestit cu lux de amănunte tot ce se găseşte în fiecare odaie a muzeului, cum îngrijeşte şi încearcă să mai „dreagă” din obiectele care se deteriorează, cum primeşte în dar lucruri pe care sătenii le donează pentru muzeu, cu ce bucurie întâmpină, la orice oră, orice călător care doreşte să-i vadă comoara şi să-i asculte povestea. „Câte nu aş face acolo….” ne-a spus Drăguţa cu o dragoste în voce, de invidiat.

Dar deja face destule….iată câteva cuvinte prin care a încercat să contureze imaginea locaşului pe care ea îl consideră sacru pentru identitatea şi sufletul satului Paltin:

„În curtea străjuită de porţi mari, însemnate cu coarne de cerb, fântâna cu cumpănă stă alături de un scrânciob, martor nelipsit al horelor de altă dată. De pe prispă se vede bine muntele Tojan cu cireşi, salcâmi şi brazi.

Construit din bârne încheiate, cu acoperiş înalt de şindrilă, muzeul pare o uriaşă ciupercă uscată de unde se zăresc ferestrele ca nişte ochi. Are patru camere în care sunt bine rostuite obiectele după specificul lor.

Fiecare obiect are povestea lui, cineva l-a lucrat cu migdală în nopţi mari de iarnă la lumina opaiţului sau în zile lungi, păzindu-şi animalele pe dealuri şi în ochiuri de poieni…”

Emoţionantă întâlnirea de ieri, o adevărată lecţie de istorie spusă cu sufletul, o adevărată lecţie de civism şi implicare în comunitate pentru a salva valori care odată pierdute, nu mai pot fi recuperate. „Vă aştept cu drag să veniţi pe meleagurile noastre, că sunt frumoase. Oricând puteţi…” a fost invitaţia caldă a Drăguţei către toţi cei care eram acolo, şi nu numai… Mesajul ei vi-l transmit astfel, indirect, sperând că vom afla din ce în ce mai mulţi despre locurile minunate pe care le ascund satele noastre, munţii, văile şi cascadele Vrancei, şi vom înceta să fim ignoranţi faţă de propria noastră tradiţie şi identitate…

obiecte de la muzeu
obiecte de la muzeu
despre muzeu...
despre muzeu…
prezentari multimedia
prezentari multimedia
de proba, la final
de proba, la final