POTPOURRI va invita la Festivalul Drumetii Montane in Muntii Iorgovanului!

logofestival

Buna dimineata dragii si dragele mele!!!

Credeati ca v-am uitat sau ca am intrat in vacanta? No way! Adica se mai odihneste omu’ dar mai si munceste dupa…. Iata cu ce vine NOU Potpourri astazi pentru voi. Un FESTIVAL DE DRUMETII MONTANE IN HUNEDOARA, intr-un loc de vis in Muntii Iorgovanului. Stati, sa nu credeti ca e actiunea noastra ca ne bat organizatorii. Nu, este isprava Asociatiei din Targu Jiu, Drumetii Montane, care organizeaza anul acesta cea de-a 3 editie, la care Potpourri este partenera.

PARTICIPAREA ESTE GRATUITA LA ACTIVITATI!!!! Toate detaliile le aveti mai jos pe site, inclusiv ce va fi , unde va fi, cat va costa cazarea (si nu e mult, va zic, mai ales daca preferati la cort). Puteti sa vedeti ce activitati vor fi pe zile si de asemenea puteti vedea si unde si cum au fost editiile anterioare sa va faceti o idee.

O sa impartim si fluturasi si afise prin oras asa ca..daca sunteti iubitori de munte, de catarari, de trasee turistice, de o vacanta frumoasa cu prietenii sau familia la aer curat….INCERCATI, CA NU AVETI CE PIERDE!

Va pupic dulce de dimineata si Potpourri va ureaza o saptamana caldaaaaaaaaa, ca sufletele voastre!

http://www.festival.drumetiimontane.ro/

POTPOURRI în “Orasul sigurantei pentru copii si tineri”

Astăzi, 2 octombrie, Asociaţia POTPOURRI a participat în calitate de partener la “Oraşul siguranţei pentru copii şi tineri”, activitate organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Vrancea – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Serviciul Rutier, Serviciul de Ordine Publică şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret.

Iniţiată în scopul prevenirii delincvenţei juvenile, activitatea desfăşurată în cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalităţii” în Grădina Publică din Focşani, în intervalul orar 11.30-13.00, a reunit în calitate de parteneri Primăria muncipiului Focşani, Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”, Asociaţia Potpourri, Asociaţia “Change Your Life Style For You”, Şcoala Postliceală “Carol Davila”, Şcoala Postliceală “Hippocrate”, Penitenciarul Focşani, C.P.E.C.A., A.N.I.T.P. – Centrul Zonal Galaţi, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, I.J.J. şi I.S.U. Vrancea, mass-media şi elevi voluntari de la unităţile de învăţământ din Focşani: colegiile Cuza şi Unirea, Pedagogic, Arte şi Sportiv.

Ideea “oraşului”, ajuns la a doua ediţie pe plan local (prima a fost organizată anul trecut, tot în Grădina Publică) a fost ca fiecare instituţie să amenajeze un punct de informare şi să-şi prezinte activitatea elevilor şi tuturor celor care erau interesaţi. Pe lângă instituţiile mai sus menţionate care au avut standuri cu reprezentanţi de la instituţie, elevii voluntari au improvizat şi stand de prezentare pentru Consiliul Judeţean al Elevilor şi Muzeul Vrancei. Timp de o oră şi jumătate mai multe clase de liceeni dar şi elevi de şcoală generală, cu profesori coordonatori, au vizitat “oraşul”, au primit legitimaţii de “cetăţeni” şi au plecat cu informaţii preţioase despre rolul şi activitatea instituţiilor de stat şi nu numai.

Pentru mulţi tineri, mai ales liceeni, întâlnirile pot echivala cu mici sesiuni de informare care să le ofere o imagine despre diverse tipuri de profesii, ghidându-i mai departe, în viitorul apropiat,  către alegerile universitare. De fapt acesta este şi câştigul şi atuul activităţii, de a reuni mai multe instituţii în acelaşi timp, permiţând elevilor să obţină concomitent informaţii de bază de la surse directe, ceea ce în mod normal ar fi poate mai dificil de  realizat.

Per total, în ciuda frigului îndurat, organizatorii şi participanţii s-au declarat mulţumiţi iar concluziile finale şi decernarea diplomelor va avea loc vineri, la sediul Direcţiei de Sport şi Tineret.

Olga si Costi, membri Potpourri la activitate
Olga si Costi, membri Potpourri la activitate
Monica Manolache (stanga), organizator
Monica Manolache (stanga), organizator
Vizitarea standurilor
Vizitarea standurilor
Vizitarea standurilor
Vizitarea standurilor

 

Biblioteca de weekend

Motto: “O carte – pentru unii e o comoară,

                         Pentru alţii, o povară,

                         Un moment de relaxare,

                         O fereastră spre visare”

                                                          (Doina, 2008)

Biblioteca de Weekend din Şerbeşti, Vidra, este un proiect unic în judeţul Vrancea, conceput într-o formulă complexă şi originală, bibliotecă – muzeul satului – casă memorială, şi reprezintă un omagiu adus publicistului Simion Ghinea, născut şi cunoscut pe aceste meleaguri ca scriitor şi luptător anti-comunist.

Este un proiect iniţiat şi coordonat de Doina Stratton – Andrieş, apărut ca o rezolvare a unei probleme a satului românesc – accesul la informaţie şi documentare limitat din cauza lipsei mijloacelor de transport către bibliotecile din oraşe şi posibilităţile reduse ale membrilor comunităţii din Şerbeşti.

Este o iniţiativă privată, deschisă publicului în 2008 şi finanţată din bugetul familiei Stratton, cu program în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, care a devenit loc de educaţie non-formală pentru copiii cu posibilităţi reduse din sat, dar şi loc de socializare şi recreere atât pentru copii cât şi pentru adulţi

Biblioteca de weekend oferă multe avantaje celor care îi trec pragul:

 • pune la dispoziţie comunităţii locale cărţi din diferite domenii şi în limbi diferite
 • colaborează cu şcoala şi alte instituţii culturale la diverse proiecte educative şi sociale
 • practică împrumutul interbibliotecar pentru a susţine activitatea şcolară
 • creează şi comunică valori culturale
 • vizitatorul are la dispoziţie cărţi apărute recent dar şi material informativ de pe vremea bunicilor, străbunicilor, frumos etalat în spaţiul muzeal şi comemorativ;
 • desfăşoară cluburi de engleză şi pictură pentru copii
 • organizează activităţi şi evenimente cu impact asupra comunităţii locale şi nu numai

Farmecul aparte al Bibliotecii de weekend este dat în mare măsură şi de cadrul natural în care se desfăşoară, într-o curte imensă, cu livadă, teren de joacă, verdeaţă, flori, undeva într-o margine de uliţă unde atmosfera de poveste nu este întreruptă de zgomotele şi agitaţia cotidiană.

Prin activităţile desfăşurate stimulează comunicarea, cooperarea şi integrarea, promovează spiritul de echipă, parteneriatul şi voluntariatul – favorizând autoeducaţia, spiritul de răspundere şi creativitatea şi transformă vizita la bibliotecă într-o activitate mai atractivă, accesibilă tuturor categoriilor de vârstă.

Biblioteca de weekend reprezintă o activitate voluntară atît a Doinei şi a familiei ei, cât şi a celor care doresc să se implice şi să sprijine. De la deschidere până în prezent numeroase persoane – rude, prieteni, cunoştinţe sau persoane străine care au agreat această idee – au donat cărţi, obiecte pentru muzeu şi bibliotecă, iar unii au devenit ei înşişi voluntari.

Targ de carti postale cu Focsaniul de ieri si de azi cu www.focsaniulvechi.ro si POTPOURRI

Vă spuneam nu demult despre Souvenir de Focşani, cel mai inedit, original şi îndrăzneţ proiect turistic-cultural al binecunoscutului site de promovare a Focşaniului, www.focsaniulvechi.ro, pe care Potpourri îl susţine.

Proiectul Souvenir de Focşani îşi propunea să editeze mai multe cărţi poştale sub formă de acordeon (10 imagini într-un set) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unirea celor două oraşe, Focşanii Munteni şi Focşanii Moldovei, 10 iulie, 1862 – 10 iulie, 2012.

Fiind vorba de un asemenea eveniment, administratorii site-ului propun celor interesaţi de istoria oraşului zece imagini inedite cu Focşaniul de odinioară. Produsul este unul de calitate şi singular în peisajul focşănean al ultimelor decenii. Acordeonul cu cele zece ilustrate propriu-zise conţine o descriere a fiecărei imagini, o contextualizare şi o traducere în limba engleză de care s-a ocupat Asociaţia Potpourri, www.potpourri.ro.

Şi iată-ne aşadar şi la Târg!

Târgul de cărţi poştale cu Focşaniul de ieri şi de azi va fi găzduit la Direcţia pentru Cultură marţi, 10 iulie, începând cu ora 10.00

Târgul este organizat cu ocazia Zilelelor Municipiului Focşani, mai ales că în ziua evenimentului se împlinesc 150 de ani de la unirea administrativă a Focşaniului Munteni cu Focşaniul Moldovei. Cei care vor veni la târg vor putea achiziţiona printre altele ilustrate cu vechea Stradă Mare a Unirii, cu edificiile dispărute ale oraşului, dar şi cărţi poştale cu Focşaniul din zilele noastre surprins în imagini panoramice inedite. De asemenea, în sediul instituţiei de pe Strada Titluescu nr. 1 pot fi văzute şi cele 60 de imagini cu Focşaniul de odinioară expuse pe simeze luna trecută în cadrul unei expoziţii dedicate memoriei oraşului. Târgul organizat în parteneriat cu www.focsaniulvechi.ro va putea fi vizitat între 10.00 şi 17.00.

www.focsaniulvechi.ro, Potpourri şi Direcţia de Cultură vă aşteaptă cu drag la frumoase aduceri aminte!

„Focsani – între cunoastere si admiratie” – noi activitati

Echipa CJE
Echipa CJE

Miercuri, 27 iunie, începând cu ora 10, în sala de sedinţe a Consiliului Judeţean Vrancea, CJE a desfăşurat încă o activitate la care au avut invitaţi toţi partenerii proiectului, Muzeul de Istorie şi participanţii de la treasure hunting-ul deja organizat. A fost o ocazie de a premia şi filmuleţele realizate de elevi sub activitatea „Focşaniul prin ochii tinerilor”.

La activitate au fost prezenţi membri ai CJE Vrancea şi participanţii din cadrul treasure huntingului pe care l-au organizat acum aproape o săptămână. Din partea Muzeului de Istorie Vrancea l-au avut ca invitat pe domnul Dumitru Huţan care a vorbit despre judeţul nostru, monumentele importante, evenimentele, tradiţiile şi obiceiurile noastre. Am aflat o mulţime de lucruri interesante de la dânsul. Apoi, am vizionat filmele realizate de elevi sub proiectul „Focşaniul prin ochii tinerilor” şi le-au acordat tuturor diplome în semn de recunoştinţă pentru munca şi efortul depus.

Activitatea de miercuri face parte din proiectul Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, „Focșani – între cunoaștere și admirație”, proiect a cărui derulare a început pe 5 iunie 2012 prin organizarea unor chestionări ale elevilor în legătură cu orașul Focșani, fiind continuat cu lansarea unei pagini Facebook unde au fost postate interviuri.

Parteneri: Consiliul Județean Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Pe Aripile Cunoașterii, Asociația Potpourri, Blogosfera Vrancea.

Cunoaste-ti orasul!

participanti
participanti

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a organizat joi, 21 iunie 2012, începând cu ora 9:30, un treasure hunting intitulat „Cunoaște-ți orașul!”, ce a avut ca scop promovarea unor obiective turistice ale orașului în rândul tinerilor.

Cele opt echipe participante provenite din șapte licee din județul Vrancea au urmărit indiciile pentru a completa traseul stabilit de organizatori. Participanții au trebuit să ajungă la obiective precum:

 1. Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță”;
 2. Teatrul „Mr. Gh. Pastia”;
 3. Clădirea Tribunalului;
 4. Ateneul „Mr. Gh. Pastia”;
 5. Piața Unirii;
 6. Clădirea fostului pichet de graniță
 7. Fosta cameră de comerț;
 8. Statuia Independentei;
 9. Bust Petre Liciu, Focsani;
 10. Casa armatei;
 11. Banca Națională;
 12. Bust Nicolae Filipescu;
 13. Casa Macridescu.

Vizitând aceste locații, participanților li s-a atras atenția asupra istoriei orașului Focșani, precum și asupra unor personalități remarcabile.

Activitatea face parte din proiectul Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, „Focșani – între cunoaștere și admirație”, proiect a cărui derulare a început pe 5 iunie 2012 prin organizarea unor chestionări ale elevilor în legătură cu orașul Focșani, fiind continuat cu lansarea unei pagini Facebook unde au fost postate interviuri.

Parteneri: Consiliul Județean Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Pe Aripile Cunoașterii, Asociația Potpourri, Blogosfera Vrancea.

Potpourri sustine Consiliul Judetean al Elevilor Vrancea

logo proiect
logo proiect

Potpourri susţine un nou proiect lansat de Consiliul Județean al Elevilor Vrancea „Focșani – între cunoaștere și admirație”, proiect ce are ca principal scop promovarea şi aducerea în atenţia cetăţenilor a obiectivelor turistice existente în oraş pentru a spori imaginea actuala a acestuia.

Pe 5 iunie 2012, activitățile au început să fie desfășurate. Astfel, până în momentul actual, au fost realizate chestionări ale elevilor din diverse licee vrâncene, acestea fiind disponibile pe pagina Facebook creată pentru proiect. Sunt disponibile răspunsuri ale elevilor, profesorilor sau cetățenilor, atât în format text, cât și ca materiale video. Pagina respectivă este disponibilă la adresa următoare: http://www.facebook.com/focsanicunoasteresiadmiratie.

În următoarea perioadă, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea va continua activitățile cu un concurs de tip „treasure hunting” la care vor participa echipe din liceele vrâncene care și-au manifestat interesul de participa, va organiza o dezbatere, precum și o prezentare a obiectivelor turistice din oraș la care vor fi invitate persoane acreditate care vor vorbi despre originile obiectivelor turistice din oraş. De asemenea, CJE Vrancea va desfășura și un concurs de scurtmetraje intitulat „Focșaniul prin ochii CJE”, precum și o acțiune de ecologizare.

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea va participa la competiția „Consiliul Național al Elevilor – Factor al Democratismului Educațional” cu acest proiect, fiind una dintre cele mai importante activități dedicate Consiliului Elevilor, la nivel național.  Proiectul „Consiliul Naţional al Elevilor – factor al democratismului educaţional”, aflat la ediţia a II-a , îşi propune continuarea experienței dobândite în cadrul primei ediții: formarea membrilor  Consiliului Naţional al Elevilor din toate substructurile pentru exercitarea responsabilă a drepturilor democratice, a statusului şi rolurilor lor sociale.

Contact:

Alexandra Voicu

Președinte Consiliul Județean al Elevilor Vrancea

e-mail: alexandra.voicu@consiliulelevilor.org

Mădălin Blidaru

Director Departament Mobilitate, Informare, Formare, Consiliere

e-mail: madalin.blidaru@consiliulelevilor.org

Proiect inedit al www.focsaniulvechi.ro sustinut de Potpourri

Logo Souvenir de Focsani
Logo Souvenir de Focsani

 

Souvenir de Focşani este denumirea celui mai inedit, original şi îndrăzneţ proiect turistic-cultural al binecunoscutului site de promovare a Focşaniului, www.focsaniulvechi.ro, pe care Potpourri îl susţine.

Site-ul, care este şi el destul de recent, şi-a câştigat repede notorietatea şi aprecierea datorită calităţii şi seriozităţii cu care îşi desfăşoară activitatea de promovare a urbei noastre prin colectarea şi prezentarea în mediul online a unor imagini din Focşaniul vechi. Sursele de imagini ale site-ului sunt diverse şi proiectul presupune multă muncă de cercetare, documentare şi…investiţii proprii.

Crearea unei baze de imagini şi date care se constituie ca o importantă sursă şi resursă de memorie locală vizuală şi virtuală este o idee unică şi până în prezent nimeni nu a mai realizat ceva asemănător.

Proiectul Souvenir de Focşani îşi propune să editeze mai multe cărţi poştale sub formă de acordeon (10 imagini într-un set) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unirea celor două oraşe, Focşanii Munteni şi Focşanii Moldovei, 10 iulie, 1862 – 10 iulie, 2012.

Fiind vorba de un asemenea eveniment, administratorii site-ului propun celor interesaţi de istoria oraşului zece imagini inedite cu Focşaniul de odinioară. Produsul este unul de calitate şi singular în peisajul focşănean al ultimelor decenii. Acordeonul cu cele zece ilustrate propriu-zise conţine o descriere a fiecărei imagini, o contextualizare şi o traducere în limba engleză de care s-a ocupat Asociaţia Potpourri, www.potpourri.ro.

Proiectul şi site-ul www.focsaniulvechi.ro se bucură de susţinerea multor oameni de bine din ţară şi străinătate care îşi doresc, melancolici, o retrăire a frumuseţii vieţii şi peisajului urbanistic de demult.

Potpourri si uniristii promoveaza valorile, programele si instrumentele europene

Anamaria Cătănoiu (dreapta) şi elevi CJE
Anamaria Cătănoiu (dreapta) şi elevi CJE

La a doua întâlnire de diseminare a informaţiei europene a Asociaţiei Potpourri tinerii au fost publicul ţintă. Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor auaflat informaţii şi despre proiectul „Europa mai aproape de CNE” al Colegiului Naţional “Unirea” Focşani de la Mădălin Blidaru, membru în echipa de proiect.

Cei aproximativ 20 de participanţi au fost elevi, toţi reprezentanţi ai Consiliul Judeţean al Elevilor din diverse licee

– elevi de la Colegiul Naţional “Unirea” Focşani, Colegiul Naţional „Al.I.Cuza” Focşani, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani, Liceul de Artă “Gh. Tattarescu” Focşani, Liceul Pegagogic „Spiru Haret” Focşani, Liceul Teoretic “D. Zamfirescu” Odobeşti, Liceul cu Program Sportiv Focşani, Grup Şcolar G.G. Longinescu.

-din partea instituţiilor publice – Direcţia de Tineret şi Sport Vrancea, Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Vrancea şi din partea ONG – Asoc. Rom pentru Rom Panciu

diseminare potpourri
diseminare potpourri

În prima parte a întâlnirii care a durat 2 ore, împreună cu Mădălin Blidaru, reprezentant CJE, care a prezentat două power point despre proiectul „Europa mai aproape de CNE” al Colegiului Naţional “Unirea” şi „Valorile europene” şi blogul proiectului, am incitat elevii la discuţii despre posibile soluţii de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ românesc şi gradul de respectare a valorilor europene în general în România.

De data aceasta tehnica modernă a funcţionat şi am putut accesa site-ul sursă şi resursă al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale cu toate faliile de finanţare (Grundtvig, Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci,etc.) pe care le-am explicat, în special programul Grundtvig prin care am eu participat la Atelier şi la Mobilitatea de formare individuală dând exemplu experienţa mea din Malta şi Sicilia.

Mădălin Blidaru, CJE
Mădălin Blidaru, CJE

Am intrat pe  linkurile – programul Tineret în acţiune, Eurodesk, Europass, Erasmus, necesare pentru tineri dar şi adulţi, în vederea accesării burselor de mobilitate individuală, de studii, documente şi instrumente europene de lucru Europass:  CV Europass, paşaportul lingvistic, Mobilitate europass, echivalări de diplome de studiu, cardurile pentru tineri şi studenţi – Euro 26 şi Youthpass.

Am stabilit de comun acord şi data şi ora următoarei întâlniri de diseminare care va fi un workshop care să pună în practică tot ce am discutat la aceste întâlniri: lucru pe instrumente europene şi aplicaţii: sâmbătă, pe 2 iunie, ora 10.00, tot la Direcţia de Tineret. Dacă intervin modificări, o sa anunţ pe blogosfera vrânceană şi pe site data reprogramată.

Potpourri si a doua actiune de diseminare europeana, impreuna cu Uniristii

Preşedintele Asociaţiei Potpourri Focşani, Anamaria Cătănoiu, se întâlneşte a doua oară cu tinerii şi adulţii pentru a disemina informaţiile cu privire la programul Grundtvig şi posibilităţile de mobilitate individuală. Elevii Colegiului Naţional „Unirea vor participa cu prezentarea proiectului „Europa mai aproape de CNE”.

Prezentarea, care se încadrează tematic şi pe linia manifestărilor dedicate Zilei Europei, va avea loc joi 10 mai, ora 16.30, la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Vrancea. La întâlnire si-au anunţat prezenţa şi interesul tinerii din diverse licee, cadre didactice, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor, ai Ong-urilor vrâncene şi instituţiilor publice. Sunt invitaţi şi alţi doritori.

Ca şi la prima întâlnire, activitatea de joi are ca scop diseminarea informaţiilor despre programul Grundtvig şi proiectele internaţionale pe educaţia adulţilor, posibilităţile de mobilitate individuală, studii în străinătate, instrumente europene şi accesarea granturilor şi cursurilor Grundtvig.

Vor participa de asemenea şi elevii Colegiului Naţional „Unirea”, Maria Iacob, Vanessa Sava şi Mădălin Blidaru, cu prezentare şi dezbateri despre valorile europene în viața de zi cu zi, în sistemul educațional, etc., activitate ce face parte din campania de informare și promovare în cadrul proiectului „Europa mai aproape de CNE” pe care şi As. Potpourri îl susţine.

Detalii complete şi fotografii post activitate pe site-ul Asociaţiei Potpourri: www.potpourri.ro

Prima prezentare din planul de diseminare a avut succes la toate categoriile de public şi toţi au fost interesaţi de subiect şi de informaţii. Mulţi dintre cei prezenţi la prima întâlnire vor să vină şi la a doua şi la workshop pentru a pune în practică tot ce discutăm zilele acestea. În plus, echipa elevilor MVM de la Colegiul Naţional Unirea îşi va prezenta proiectul care se pretează tot pe informaţíe europeană şi pe care Potpourri îl susţine. Vom lucra împreună pe ceva concret şi…european şi scopul nostru comun: rezultate concrete.” (Anamaria Cătănoiu, preşedinte Asociaţia Potpourri)