Repere spirituale – Măştile din Nereju. Meşteri şi meşteşugari din Vrancea

Repere spirituale – Măştile din Nereju. Meşteri şi meşteşugari din Vrancea, 45 min. – Televiziunea locală Atlas TV, Focşani
Filmul, realizat în 2007 de către Atlas TV şi oferit din arhiva televiziunii, este dedicat meşterului popular ŞERBAN TERŢIU care s-a născut, a crescut, a întemeiat o familie şi munceşte în NEREJU, singurul loc din lume care pentru el înseamnă legătura cu strămoşii de la care a moştenit darul de a face măşti pentru sărbători, de petrecere, dar şi de moarte, cum sunt măştile care acoperă chipurile unchieşilor din Nereju, când joacă CHIPĂRUŞUL în serile de priveghi – obicei precreştin, unic în lume, păstrat cu sfinţenie şi practicat de către nerejeni şi astăzi.

Şerban Terţiu a învăţat meserie de la tatăl său, Pavel Terţiu care, la rândul său, a învăţat de la părinţi şi bunici. Măştile sunt făcute din lemn sau piei de animale şi, dacă eşti priceput, poţi face 2-3 pe săptămână. Pe lângă lemn şi piei de animale, la realizarea măştilor se mai folosesc boabele de fasole pentru dinţi, păr de la animale.Uneltele de lucru sunt şi ele foarte vechi, moştenite în familie, fiind înlocuite foarte rar.

Din dorinţa de a transmite tradiţia mai departe, Şerban Terţiu şi-a format un grup de elevi, din sat, cărora le-a destăinuit tainele realizării unei măşti speciale, cu caracteristici care o fac unică în arealul vrâncean şi nu numai. În gospodăria sa, tinerii din Nereju învaţă şi să ţeasă, să toarcă, îndeletniciri specifice zonei, dar pentru care tinerii de astăzi îşi pierd interesul.

NEREJU este satul de basm în care îşi duce traiul Şerban Terţiu şi familia sa, dar şi copiii care învaţă să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşilor. Am putea spune că este o insulă arhaică, o lume extraordinară, cu o cultură ţărănească atât de surprinzătoare încât poţi vedea cum se încheagă în mintea ta imaginea unei lumi pe care – de altfel – nici nu ai fi putut-o bănui, scria Dimitrie Gusti.

În acest cotlon retras de lume viaţa se deapănă după un ritm al ei căreia nici moartea nu i se poate sustrage. Nereju este o lume care trăieşte la intensitate maximă şi bucuria, dar şi durerea, o lume care are încă valori spirituale de transmis mai departe, aşa cum sunt aceste măşti rituale realizate de către Şerban Terţiu.