SEV – Serviciul European de Voluntariat pentru tineri

Ce înseamnă să faci voluntariat? Să ajuți, să schimbi, să te implici, să crezi. Și să înveți! Mai presus de toate, asta urmărește Serviciul European de Voluntariat (SEV) – serviciu prin care tinerii pot face stagii de voluntariat într-o altă țară din Uniunea Europeana, din vecinătatea UE sau într-o altă țară parteneră din lume. Pot ajuta, pot schimba și se pot implica într-o altă comunitate, învățând, în același timp, atât de multe lucruri despre o altă cultură și despre ei înșiși. SEV promovează implicarea, toleranța între tineri, diversitatea și credința că poți schimba lucrurile, oriunde ai fi. Serviciul European de Voluntariat reprezintă o experiență unică în viața unui tânăr care dorește să-și îmbogățească propria cultură, să cunoască alți oameni și, în acest timp, să facă ceea ce îi place.

Indiferent de natura activității pe care un tânăr o derulează pe parcursul stagiului sau – poate fi vorba de activități culturale, de tineret, sociale, sportive, activități de mediu… – SEV este o provocare!

Mentorul

Orice voluntar beneficiază în cadrul stagiului sau de suportul unui mentor. Mentorul este responsabil cu acordarea de suport și sprijinirea voluntarului pe tot parcursul stagiului.

Youthpass

Orice persoană care a participat într-un proiect prin „Serviciul European de Voluntariat” este îndreptățită să primească un certificat Youthpass, care descrie și validează experiența de învățare nonformală și informală dobândită în cadrul proiectului.

Toate certificatele Youthpass au o structură comună, conținând următoarele informații:

– detalii personale cu privire la participant

– descriere generală a Acțiunii relevante din cadrul Programului

– informații importante privind proiectul și activitățile realizate de către participant

– descriere și evaluare a rezultatului învățării de către participant în timpul proiectului.

Prin Youthpass, Comisia Europeană asigură faptul că experiența din cadrul programului este recunoscută ca experiență educațională și ca perioadă de învățare nonformală și informală.

Acest document poate fi foarte util pentru viitorul parcurs educațional sau profesional al participantului.

Elemente caracteristice Serviciului European de Voluntariat:

OG- organizație gazdă de primire voluntari

OT- organizație de trimitere voluntari

1) Stagiul – este perioada propriu-zisă pe care voluntarul o petrece la OG, derulând un program de activități care nu are scop lucrativ și nu este plătit.

2) Ciclul de formare și evaluare – fiecare voluntar trebuie să participe la sesiunile de formare dinaintea plecării în stagiu și din momentul sosirii la OG; la mijlocul stagiului de voluntariat are loc o sesiune de evaluare, urmată, apoi, de o sesiune de evaluare finală a activității.

3) Susținerea permanentă a voluntarului – atât organizația de trimitere, cât și organizația gazdă trebuie să îi acorde voluntarului sprijin administrativ, lingvistic, susținere personală și sprijin pentru derularea activităților.

Activitatea SEV poate fi:

  • individuală – un voluntar este trimis de către organizația de trimitere la organizația gazdă.
  • de grup – între 2 și 100 de voluntari sunt trimiși de una sau mai multe OT la una sau mai multe OG; voluntarii își derulează stagiile în același timp, tematica activităților fiind comună.

Activitate SEV individuală:

Numărul participanților: 1 voluntar

Locul de desfășurare a stagiului: dacă voluntarul provine dintr-un stat membru UE, acesta poate derula stagiul într-un alt stat membru UE, într-un stat partener din vecinătatea UE sau într-un alt stat partener din lume; dacă voluntarul provine dintr-un stat partener din vecinătatea UE sau dintr-un alt stat partener din lume, acesta trebuie să deruleze stagiului într-un stat membru UE

Durata proiectului – maximum 24 luni

Durata stagiului: între 2 și 12 luni; între 2 săptămâni și 12 luni (dacă sunt implicați tineri cu oportunități reduse)

Activitate SEV de grup:

Numărul participanților: între 2 și 100 de voluntari

Locul de desfășurare a stagiului: dacă voluntarii provin din state membre UE, aceștia poate derula stagiile în alte state membre UE, în state partenere din vecinătatea UE sau în alte state partenere din lume; dacă voluntarii provin din state partenere din vecinatatea UE sau din alte state partenere din lume, aceștia trebuie să deruleze stagiile într-un stat membru UE

Durata proiectului – maximum 24 luni

Durata stagiului – între 2 și 12 luni (dacă sunt mai puțin de 10 voluntari); între 2 săptămâni și 12 luni (dacă sunt cel putin 10 voluntari); între 2 săptămâni și 12 luni (dacă sunt implicați tineri cu oportunități reduse)

Ce sesiuni care fac parte din ciclul de formare/ evaluare SEV și când au loc?

Din acest ciclu fac parte urmatoarele tipuri de sesiuni:
– formare la sosire / on-arrival training: 5 zile (o sesiune în fiecare lună)
– pregătire înainte de plecare / pre-departure training
– evaluarea intermediară / mid-term meeting: 3 zile (o sesiune pe trimestru)
– întâlnire anuală a voluntarilor / annual EVS meeting: 2 zile (o sesiune pe an)

Toate aceste sesiuni sunt dedicate voluntarilor aprobați în proiecte de tip Serviciul European de Voluntariat. Agenția Națională din România organizează:

– sesiuni de “formare la sosire” și “evaluarea intermediară” pentru voluntarii străini care efectuează stagii la organizații din România

– sesiunea de “întâlnire anuală a voluntarilor” pentru voluntarii români care efectuează stagii de voluntariat în străinătate.

Sesiunea de pregătire înainte de plecare se organizează începând cu proiectele aprobate în anul 2011 de către organizațiile de trimitere.

Ca principiu, înscrierea voluntarilor se face în prima jumătate a lunii iar sesiunile se vor organiza în a doua jumătate a lunii.

Participarea la aceste sesiuni reprezintă o obligație atât pentru organizație în ceea ce privește informarea și înlesnirea participarii voluntarilor, cât și a voluntarului prin asigurarea prezenței pe întreaga durată a sesiunii.

Neparticiparea voluntarilor la ciclul de formare și evaluare poate afecta calitatea și siguranța stagiul SEV.

Voluntarii români care efectuează stagii în străinătate vor fi înscriși la sesiunea de pregătire înainte de plecare (pre-departure training) de către organizația de trimitere cu cel mult trei luni înaintea plecării voluntarului în stagiul SEV.

Informații detaliate despre candidați eligibili, termene limită de depunere a proiectelor TIA, acțiunile programului Tineret în Acțiune și cum se pot accesa fonduri prin intermediul acestora găsiți în secțiunile dedicate, prioritățile europene, dosarul de candidatură, procedurile de selecție, găsiți pe site-ul http://www.tinact.ro/tia

6 comentarii la „SEV – Serviciul European de Voluntariat pentru tineri”

  1. Buna ziua.as dori sa stiu care sunt conditiile de inscriere.multumesc

  2. Buna Oana. In primul rand trebuie sa te incadrezi ca varsta. Apoi trebuie sa gasesti un proiect sau un ong acreditat sa trimita voluntari care sa te plaseze intr-un proiect de SEV. Esti voluntar pe undeva, la vreun ONG? Da-mi mai mult date despre tine ca sa pot sa te indrum.

  3. Buna as vrea sa stiu ce este un ong si daca eu fac voluntariat la crucea rosie se incadreaza in termenii de acceptare .

    1. Buna! ong inseamna organizatie non-profit, adica nu este o institutie publica si nu depinde de guvern. crucea rosie are un statut putin diferit dar nu asta conteaza. daca vrei sa fii voluntar, poti fi oriunde important este sa iti placa si sa sustii actiunile organizatiei.

  4. Am incercat sa va sun dar nu a-ti raspuns .Numarul meu este 078779485.

Comentariile sunt închise.