Sfaturi utile despre sanatate de la dr. Eugen Stefan

Dr. Eugen Stefan
Dr. Eugen Stefan

Ce este sănătatea? „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților” este definiţia standard din DEX cu care a început discuţia noastră de ieri la care l-am avut ca invitat pe dr. Eugen Ştefan, specialist în medicina complementară.

Deşi activitatea educativă a avut ca public principal tinerii, la discuţii au dorit să participe şi adulţi din diverse categorii profesionale şi de vârstă care îi cunosc competenţele dr. Ştefan sau care au apreciat, pur şi simplu, tema discuţiei. Am stabilit de la început un subiect care să abordeze probleme de sănătate pentru această perioadă a anului, încercând să oferim sfaturi utile şi evident, competente, care să ne ajute în menţinerea unei stări de bine a organismului.

Discuţiile care au durat aproape mai bine de două ore au fost interactive, cu întrebări şi răspunsuri, cu atmosferă degajată, non-formală, aşa cum ne-am propus. Evident tema discuţiei şi-a păstrat traiectoria stabilită dar au fost şi multe alte întrebări care au lărgit sfera de interes, dar tot din zona medicinei complementare: importanţa alimentaţiei (ce, cât şi cum să mâncăm), când este un produs privit ca medicament sau aliment, cum să ne menţinem sănătatea pielii, importanţa somnului (cât şi când să dormim sau să nu dormim), vestimentaţia adecvată, utilizarea ceaiurilor şi plantelor medicinale, ale mierii de albine şi altor produse apicole, ale uleiurilor esenţiale, beneficiile apei şi moduri de utilizare, efectele şi folosirea antibioticelor şi multe alte informaţii care au derivat de la tema principală datorită participanţilor care doreau răspunsuri la probleme personale de sănătate.

Multe mituri despre sănătate auzite la televizor sau citite şi-au confirmat sau infirmat veridicitatea, multe explicaţii logice la care nu ne-am fi gândit până acum, importanţa tratării sănătăţii ca pe o trilogie fizică, psihică şi socială pentru menţinerea unei stări de bine, de echilibru la toate nivelurile, a organismului. Sănătatea, mai importantă decât toate. Uităm adesea acest lucru şi ne mai aducem aminte de ea când deja suntem bolnavi. Preocuparea ar trebui să fie concentrată pe menţinerea acestei stări de bine şi a unei bune imunităţi a organismului care să poată lupta cu factorii endogeni şi exogeni şi nu pe tratarea bolilor.

Şi discuţia ar mai fi durat …Primul lucru când au intrat pe uşă, participanţii ne-au întrebat: De ce nu se organizează mai des astfel de activităţi? De ce nu vine şi mai multă lume, pentru că sunt lucruri extrem de utile. O parte dintre cei prezenţi şi-au luat inclusiv şi notiţe…A fost o oră nepotrivită pentru cei care lucrează şi nu au cum să plece de la servici, iar pentru elevi – mai greu cu programul de şcoală. E dificil oricum să mulţumeşti pe toată lumea…

Mulţumirile noastre calde dr. Eugen Ştefan, care şi-a găsit timp în agenda încărcată să ne accepte invitaţia şi să răspundă cu calm, seriozitate şi responsabilitate, la toate solicitările participanţilor. Cred că cea mai importantă concluzie, sau învăţătură i-aş spune eu, este aceea că ar fi bine ca sănătatea să se menţină, nu să se trateze, şi că ea trebuie abordată prin prisma celor trei dimensiuni: fizic, psihic şi social – viziune holistică care se regăseşte în special în centrul medicinei tradiţionale orientale.

Deci, fiţi optimişti, fiţi veseli, fiţi curajoşi, nici nu ştiţi cât de mult ajută sănătatea!

Dr. Eugen Stefan
Dr. Eugen Stefan
la discutii...
la discutii…